Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 13:33 - НЕРАЗГАДАНО
Автор: halon Категория: Хоби   
Прочетен: 1272 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Човешкото тяло е загадка за учените .
Учените успяха да разгадаят доста неразбираеми факти, свързани с човешкото съществуване,  изпратиха човек на Луната и много хора биха си помислили, че науката е всемогъща, но в действителност нещата май не стоят съвсем така...
 
       Оказва се, че всезнаещите очилати професори понякога нямат отговор за " най-елементарни " прояви, които настъпват в човешкия организъм.
  Списание " Ню сайънтист " публикува преди време списък с 10 на пръв поглед съвсем обичайни неща в поведението и организма на хората, които обаче все още чакат да бъдат разгадани...
 
     1. ИЗЧЕРВЯВАНЕТО
 
  Още Чарлз Дарвин си е блъскал главата с въпроса: " защо хората се издават по толкова очевиден начин, когато са прегрешили или се срамуват. И защо издайническата червенина спохожда представители на всички раси? " .
Дарвин не успял да намери отговор, който учените търсят и до днес.
 
     2. СМЕХЪТ
 
   Защо този непредвидим немирник се появява дори при доста тъпи и плоски шеги?
   Учените са посветили десетки години работа в изследване на смеха. И какво се оказало- че се появява най- често при банални коментари и шеги. Това го прави дори още по- загадъчен, мистериозен и интересен в очите на маститите професори.
   С времето смехът придобил социална функция- да свързва хората. Защото при него се увеличава отделянето на ендорфини- вещества, които се свързват със социални функции- щастие, любов, добронамереност и др. Трябва обаче да се прави разлика между искрения, непринуден смях и нервния и подигравателен смях, който се появил по-късно.
 
     3. ПУБЕРТЕТЪТ
 
  Дори нашите най- близки роднини, представители на животинския свят- маймуните, не преминават през тази объркана юношеска фаза, а съвсем кротко от деца се превръщат във възрастни. През този период се задават и най- много фундаментални въпроси за смисъла на човешкото съществуване, които в повечето случаи така и не намират отговор.
 
     4. ЦЕЛУВКАТА
 
  Интересен е въпросът: " защо имаме такава необходимост да допираме устни до тези на представители на другия пол, да напъхваме език в устата му/й и да обменяме слюнки? " .
Една от теориите е, че нашето първо усещане за удобство, сигурност и любов идва от устата, която суче от майчината гръд. Други пък мислят, че предците ни са хранили децата си уста в уста, за да могат да сдъвчат предварително храната.
  Установено е обаче, че целувката е полезна, намалява нивата на хормона на стреса кортизол.
 
     5.БЪРКАНЕТО В НОСА
 
   Този доста нелицеприятен и гнусничък навик е разпространен у много хора, но досега не намира своето научно обяснение.
   Учените обаче не могат да се начудят повече над въпроса, защо някои хора после ядат това, което успеят да извадят.
   Сополите не са хранителни, доказват изследвания. Поне не толкова, че организмът да има специална нужда да ги приема?
 
     6. СЪНИЩАТА
 
   Теорията на Зигмунд Фройд, че сънищата са израз на нашите подсъзнателни желания, се отхвърля от повечето днешни учени. Всички са единодушни в едно- те не са безсмислени, нито пък безполезни за нашия организъм.
   Една от най- разпространените теории е, че сънищата позволяват да съживим отново силни спомени, без да се повишава нивото на хормоните на стреса, които съпътстват истинското преживяване.
   Оказва се обаче, че съдържанието на сънищата може да се повлияе от външни фактори- като аромати или дори от магнитното поле на Земята.
 
     7. АЛТРУИЗМЪТ
 
   Това е самоотвержената грижа за благото на другите и то без да очакваме отплата.
   И би било пагубно за нас, ако живеем според закона на джунглата. Точно това притеснява и изумява  учените, търсещи основната причина за появата на феномена.
   За алтруизъм обаче не се брои помощта, която даваме на близки и приятели, където обикновено важи подсъзнателният принцип: "Аз на теб, но и ти на мен."
   Една от теориите за това " противоестествено " явление е, че хората са еволюирали не само биологически, но и морално, така че идеята:  " как да печеля само аз " е отстъпила важно място на грижата за благосъстоянието на другите.
 
     8. ИЗКУСТВОТО
 
   Макар и загрижени за своето оцеляване сред дивата природа, дори пещерните хора са рисували по каменните си стени. Но откъде всъщност произлиза този стремеж към изкуството и красотата?
   Някои учени са на мнение, че то е естетически израз на стремежа ни да разберем нещата от света около нас, на които разумът не може да ни даде отговор. Други мислят, че изкуството е интелектуална игра, позволяваща ни да разширим хоризонтите си. Трети пък го определят като социална адаптация.
 
     9. СУЕВЕРИЕТО
 
   Повечето хора вярват, че като намерят четирилистна детелина или пък имат късмета да се докоснат до коминочистач, ги чака щастие. Или пък изпитват панически ужас ако черна котка им мине пътя. Все суеверия, които нямат разумно обяснение...
   Според учените повечето хора  смятат, че всичко, което се sluchvа в живота им, е следствие от определено събитие в тяхното минало. Това е доста благодатна pochva за подклаждане на всевъзможни и невероятно звучащи суеверия.
 
     10. ОКОСМЯВАНЕТО ПО ГЕНИТАЛИИТЕ
 
   Учените и досега не са на едно мнение защо хората имат толкова много косми около половите си органи, докато напр. маймуните са най- слабо окосмени точно там.
   Едно от обясненията е, че на хората им растат най- много косми на местата, където тялото има много " ароматизирани " потни жлези и в този случай космите там служат за тяхното задържане и разпространение, с цел намиране на сексуален партньор .





Тагове:   тяло,   пубертет,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bobsun123 - :) Винаги тук ми е интересно!
31.01.2010 14:20
:)
цитирай
2. miaa - Ние сме частица от космическа Вс...
31.01.2010 14:27
Ние сме частица от космическа Вселена..
Всеки от нас е много различен..няма напълно еднакви хора..Така си мисля аз..
А може би точно това ни прави по- универсални..
И понеже имам малко познания точно от тази материя, радвам се , че всеки се отличава от другия..Иначе пълна какафония:))))
Представяш ли си всеки от нас , да харесва едно и също нещо..Ще настъпи пълна катастрофа,Halon!
Поздрави и усмивки:))))))))
цитирай
3. halon - Blagodaria ,
31.01.2010 15:50
Радва ме това bobsun123 ...
цитирай
4. halon - Usmivki i za teb Miaa ,
31.01.2010 15:54
Докато харесваме различни неща , ще е и различен света,което си е хубаво,нали .
цитирай
5. miaa - Много си е хубаво, различни инте...
31.01.2010 17:12
Много си е хубаво, различни интереси, различни емоции, различни мисли...А няма нищо по- хубаво, хората да обменят информация и да научават по нещо ново за себе си и за света:))))))
Благодаря ти,Halon!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 438881
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031