Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 08:08 - ВЯРАТА СПАСЯВА , НО И ...УБИВА
Автор: halon Категория: Хоби   
Прочетен: 3468 Коментари: 14 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  
         Въбражението често поражда реалността .
    Вярата може да ви спаси, но може и да ви убие .

    Това, което виждаме и усещаме, не винаги съвпада с това, което съществува и се slucvа в действителност. Това е загадка, която може би никога няма да разнищим изцяло.
    И вината е в нашият мозък, който управлява това, как възприемаме околната среда. Именно той получава и филтрира информацията и решава какво виждаме и какво не.
        Едно дете възприема света много по-различно от възрастен човек.
    Докато расте, детето се учи КАК да възприема света, като попълва своята база данни с известни обекти. В последствие, възприемането на действителността за него става посредством съпоставяне на получената от мозъка информация с наличния набор известни обекти.
 Тук са възможни три варианта: мозъкът да намери съответствие и да разпознае обекта; мозъка да не намери съответствие и образа на неизвестния обект да бъде заменен с известен; мозъкът да не намери съответствие и “ да игнорира ”  новия обект ,  т. е. сензорните органи ще подават информация, но при филтрацията мозъкът ще я изхвърля.
    На използването на втория и третия принцип се основават някои методи на магическо въздействие.
 Много често реалността е толкова сложна, че мозъкът не може адекватно да я отрази, т. е. да поднесе пълната информация за нея. Човек дълги години се учи “ правилно да възприема ”  обкръжаващото го, попълвайки базата данни с обекти и за един миг не е в състояние да осъзнае това, което не е виждал преди и за което не може да открие съответствие. В подобна ситуация, като резултат, човек би трябвало “ да полудее ” ,  но в мозъка функционират защитни механизми, заменящи реалните обекти с тези, които са вече познати и известни. За това хората от различни светове могат да виждат едно и също нещо по различен начин. И само тези, които имат по-различно възприятие, са в състояние да видят това, което съществува в действителност или това, което искат да видят.
    Магията представлява изменение на реалността, в това число и с помощта на въздействие върху хората. Изобщо магьосниците обичат да си правят шеги с чуждите мозъци, създавайки илюзорни изображения или ставайки невидими. Една такава шега е лишаването на човека от окръжаващата го действителност.
    Представете си, че сте на кино и гледате някакъв филм и в един момент изчезва фонът, на който протича действието. В резултат вие виждате само героя “ увиснал във въздуха ” ,  за когото не съществува нито горе, нито долу, нито ляво, нито дясно. А сега си представете, че самите вие изпаднете в положението на героя. Висите в нищото, а около вас е само мрак или само светлина и нищо друго. Бихте ли могли да живеете в такъв свят?
 А ако ви кажат, че това Е истинският свят, че всичко което сте виждали и познавате е плод на вашата фантазия и че през цялото време сте живели в един измислен свят? Ще съумеете ли да издържите такъв шок?
    За един обикновен човек може дори ситуацията да не се драматизира толкова. Ще му бъде достатъчно, ако например, докато се вози с лифт, му се създаде усещането, че кабинката няма под и следователно той не е стъпил на нищо. Какво ще направи обикновения човек … ще започне да пада, тъй като знае, че не е възможно просто да си виси във въздуха ( нали така е устроен светът ) и доказателствата за това са се трупали през целия му живот. Така той ще пада докато в един момент не достигне повърхност, тъй като знае, че всяка яма си има дъно ( защото така е устроен светът )… А след като падне, ще умре, защото при падане от такава височина никой не остава жив и това пак му е известно ( защото така е устроен светът ) и потвърждението е в неговия житейски опит. Обикновеният човек ще види как пада, как умира, защото сам ще създава свят, в който действат познатите му закони.
  Но в реалността, той ще си се вози в лифта и в даден момент, например когато лифта спре, това събитие ще съответства на момента на неговото падане във въображаемия свят. При подобна ситуация, мозъкът не изпраща информацията, постъпваща от реалността, тъй като вече се е настроил да възприема въображаемия свят - този свят, който се явява реалност за човека. Умирайки във въображаемия свят, човек може да умре и във физическия, при това командата за прекратяване на жизнените функции към мозъка ще бъде подадена лично от него.
    Ако човек не може да се справи сам със себе си, то вече няма никакво значение какъв ще бъде крайния резултат - сърдечен удар, изпадане в кома , “ полудяване” … Устройва ви всеки вариант.
   Смъртта има много лица и нито едно не е по-добро от друго.
   Ако се убивате с помощта на убеждението, то можете и да се справите с подобно падане посредством убеждение.
 Нека допуснем, че лифтът е останал без дъно, след което и всичко наоколо е изчезнало… Нужно е през цялото време да се помни, че в действителност лифта продължава да се движи, че вие стоите на твърда повърхност, дори ако очите ви виждат друго. При това положение вие “ ще висите ”  във въздуха без да пропаднете във въображаемия свят и ще се спускате с лифта в реалния свят.
      Светът на вашето въображение - това е Вашият свят.
   Той ще бъде такъв, какъвто вие го искате. И тук не действат законите на реалния свят.
   В своя свят вие сте магьосникът. Искате да летите - моля заповядайте; искате да ходите по вода - разбира се, че може; със силата на мисълта да движите предмети - и това е възможно…
   В това отношение разлика между обикновения човек и магьосника няма, тъй като въображаемият свят си остава за тях въображаем свят, а маговете, посредством въображаемия си свят могат да влиaят на реалния.




Тагове:   въображение,   мозък,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miaa - Вярата никой не може да я убие, Ha...
02.02.2010 12:10
Вярата никой не може да я убие, Halon!
Тя ни пази от илюзиите и въображението..
цитирай
2. halon - Zdravei Miaa ,
02.02.2010 12:17
Да , така е .
Вярата никoй не може да я убие,когато я има .Но , самата вяра понякога убива . Примери много...
цитирай
3. miaa - Вярата прави чудеса. . тя те изпълва ...
02.02.2010 12:25
Вярата прави чудеса..тя те изпълва със сигурност и любов, с надежда, за по-добро бъдеще..Тя е мерило за безверниците, та е Ангел- пазител..
Физически можем да умрем, заради нея, но тя никога не си отива..Тя създава ореол и признание.
цитирай
4. halon - Nasheto vaobrajenie ...
02.02.2010 12:39
Светът на нашето въображение,това е нашият свят . А вярата е главния герой в него .
цитирай
5. miaa - Halon, не може да се оставяме само на ...
02.02.2010 16:03
Halon,не може да се оставяме на нашето въобръжение, то може да ни подведе..
Звучи ми несериозно и знаеш ли защо? Представи си , че си въобразим, че всичко ни е позволено , не се съобразяваме с никой, обиждаме, налагаме се за всяко нещо,интересуваме се само от Егото си..А близките, мълчат защото ние сме всесилни, имаме власт. над тях.Тя е основана на парите с които разполагаме..Кой ще ни бъде критерият?! Как ще разберем, кога и къде г грешим?..Много е деликатна границата между разума и безумието..А последното води до изкривяване и израждане..
Само вярата в доброто, надеждата, че сме добри за себе си и ближния, ще ни спаси..Човек се моли единствено с благородни намерения, моли се за опрощение и разбиране!
цитирай
6. halon - Miaa ,
02.02.2010 18:24
Ами , много още може да се каже,но ще излезе така,че започваме да си чатиме с теб тук,хе,хе...
цитирай
7. miaa - Много интерсна тема наистина! П...
02.02.2010 19:21
Много интерсна тема наистина! Приятна вечер,Halon!
цитирай
8. panazea - От години живея във въображаем свят ,
02.02.2010 23:46
защото не мога да понеса реалния!
И честно казано си се чувствам добре в моя си свят , малко хора допускам до него , защото не искам да ми го разрушат!
Ако за теб това е отклонение , приеми го както искаш!
За мен е убежище , защото реалността е убийствена!
А усещанията в илюзорния свят са си същите , даже имат физически измерения!
Понякога се питам кое е реално и кое е илюзорно!
На мен си ми харесва моя си свят и не виждам защо трябва често да присъствам в реалния!
Някои около мен го забелязват и се сърдят!
Ами няма за какво да се сърдят! Те са ми направили живота непоносим , пък искат и духом да присъствам , там където съм телом ! Но нищо не може да ме накара насила да бъда с тях ! Аз съм ги игнорирала в моята мисъл и за мен са само бледи сенки!
Аз това го наричам АБСТРАКЦИЯ
И така си летя и си мечтая и не ми пука кой как ще го нарече !
Най -много обичам музиката и тя ме имулсира за много неща!
цитирай
9. halon - Ami ...
03.02.2010 00:12
Създала си твой си свят , пази го , защото той е " реалният " за теб . Това е важно , защото много нямат " свои " светове и бродят из живота си , лъкатушейки и засилвани от незнайни ветрове.Те нямат път,докато ти си си избрала твоя.Остава ми само да ти пожелая да имаш попътен вятър.
Усмивки...
цитирай
10. miaa - Всеки от нас има своят си свят, онзи, ...
03.02.2010 00:21
Всеки от нас има своят си свят, онзи, където от време на време ще се приютиш за да се сгрееш , за да починеш преди да продължиш напред...И той никому не натрапва своето присъствие..Не вреди, но този въображаем свят е опасен , той те откъсва от реалните неща...защото ти живееш тук и сега..Трябва да оцелеш! Най- добре е да намериш баланса и възможността да откриваш себе си за мечти и тяхната реализация..
Да се усмихваш и да вярваш:)))
цитирай
11. panazea - Благодаря, че ми отговорихте!
03.02.2010 02:47
Така моят глас не е в пустиня!
Мисля , че трябва да се чува гласа на всеки , защото всеки е важен!
Аз със миаа, често си пиша!
Привет и не се безпокойте, аз все още имам да свърша много неща на тази земя , преди да реша , че е безмислено моето пребиваване тук!
Лека нощ и умната!:))
цитирай
12. eien - Подкрепям мнението и коментарите на миаа
03.02.2010 04:01
С вяра - ми е понякога трудно, а
без вяра - не мога да си представя живота ми.
Бог да Ви благослови, миаа!
цитирай
13. venercheto - добра идея
03.02.2010 06:18
принципно- а колко негативизъм зад нея. да, точно ти, приятелю на съзиданието МЕГА МНОГО си се издънил.

"Обикновеният човек ще види как пада, как умира, защото сам ще създава свят, в който действат познатите му закони."

Сам? Аз твърдя, че 100% на тва са го научили родителите му. На тва, че ше падне и умре.

Тъй че- не ми говори, че човекът е виновен.

И въобще, тая мисъл за вината...за много конструктивна ли я смяташ? :)
цитирай
14. halon - Ne na 100 % ,
03.02.2010 07:40
Нашият свят е този ,който в голаяма степен ние сме си създали. Помоща на родителите е много важна ,но тя не може да бъде винаги с нас по пътя на живота. Ние сме тези,които след това сами ще преценим как ще създадем нашия свят..." Човек дълги години се учи правилно да възприема..." , това е .
Много може да се дискутира по темата , но мисля че кое,как и защо ще се окажат все въпроси ,отговорите на които ще са много индивидуални .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 438926
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031