Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2010 12:55 - КОГАТО СЛЪНЦЕТО ЗАМРЪЗНЕ
Автор: halon Категория: Хоби   
Прочетен: 1513 Коментари: 4 Гласове:
3



       Aко някога сте стояли около огън на открито в мразовита нощ, бихте забелязали, че без непрекъснатото му поддържане, огънят щеше да е угаснал. А огромната топка огън, нашето слънце, гори нон-стоп в продължение на 4.5 милиарда години, без да дава знак, че някога ще изгасне.
  И така- ще се случи ли това някога ?

               Когато слънцето замръзне

   Да, накрая ще се случи, но няма защо да избързваме с тази интергалактическа промяна.
 Слънцето има достатъчно гориво да издържи още 5.5 милиарда години. Макар да изгаря около 700 милиарда тона в секунда, до днес то е използвало само около половината от водородния си запас.

               Ден от живота на слънцето

   Слънцето се състои основно от водород, останалото е хелий ( и малки количества други често срещани елементи като кислород, въглерод, азот, силиций, магнезий, неон, желязо, сяра, алуминий, калций, натрий, никел и аргон ).
 Водородът се преобразува чрез ядрен синтез в хелий, който е също лесно възпламеним ( реакцията е подобна на тази, случваща се при водородната бомба ).
 Така слънцето изгаря и създава гориво.
 То е една много ефективна фурна и над 92 процента от водорода се превръща в хелий, докато останалото се загубва като енергия под формата на топлина, светлина и рентгенови лъчи.
   Нашата необятна Земя е способна да хване минимален процент от тази енергия, остатъкът от която се загубва в пространството, макар и всеки квадратен метър на земята да получава 1.4 киловата мощност на всяка секунда.
   Нашето слънце, което е жълта звезда-джудже, е с диаметър около 1.5 милиона километра и е нашата най-близка звезда.
 То е на около 150 милиона километра или на 8 светлинни минути разстояние и затова на светлината, която достига до нас, са й необходими около 8 минути, за да ни стигне.
 Макар слънцето да се състои от свелинни газове, то тежи един милион девет хиляди осем стотин и девет милиарда, милиарда, милиарда кила ( около 30 000 повече от масата на земята ), около 1.3 милиона пъти е по-обемно от земята и е с диаметър около 1.4 милиона километра ( около 100 пъти повече от диаметъра на земята ).
   В ядрото си температурата на слънцето е около 15 милиона градуса по Целзий, но по времето когато топлината достига слънчевата повърхост, тя се охлажда до 5800 градуса.

               И Господ създаде светлината !

   Изследвайки другите звезди, които са в различни етапи от жизнения си цикъл, се е установило, че слънцето се е създало от голям разпадащ се облак студен молекулярен водороден гас и прах.
  По-късно, след около период от милиони години, облакът се с превърнал във въртящ се диск с голяма издатина в центъра, кото после поради голямата гравитационна сила се е разпаднала, оставяйки температура от няколоко милиона градуса.
 На тази температура водордното ядро започнало да се превръща в хелий и така се родило слънцето в сегашната си форма. Някъде тогава силен соларен вятър издухал останалите облаци газ и прах, които пречели то да се вижда.

               Когато слънцето замръзне

                   Началото на края !

   Това, което е интересно и даже фасциниращо, е начинът, по който ще загине слънцето, а зедно с него и животът на планетата ни.
  След около милиард години слънцето ще е с десет процента по-ярко отколкото е днес, което ще доведе до изсушаване на атмосферата, заличавайки по-голямата част от видовете на земята.
  След около 2.5 милиарда години по-късно слънцето ще стане с 40 процента по-ярко, причинявайки изпаряването на океаните и довеждайки до пълното унищожаване на повечето форми на живот на планетата.
 Два милиарда години по-късно, или 5.5 милиарда години броено от сега, слънчевото ядро ще излее водород, причинявайки стопяването му, като слънчевата атмосфера ще се разшири с около 100 пъти повече от сегашните си размери.
 Меркурий и Венера ще са погълнати, а Земята ще се превърне в масивна огнена топка, макар и оцеляла унищожението.
   След това слънцето ще стане бяло джудже, звезда с бяло нагорещено ядро.
 По-късно ще смени цвета си на жълт, после на червен и накрая ще стане черно джудже, невидимо с невъоръжено око.
  Слънчевата ни система драстично ще се промени. Две от планетите ще са изчезнали, а останалите ще са замръзнали в пълна тъмнина за вечни времена.
 Макар Земята да оцелее, е възможно тя да остане с гладка като стъкло повърхност, след като всички разтопени скали изстинат.

                        Ново начало ?

   Много е вероятно хората, приемайки, че дотогава ще сме оцелели, вече да населяват други планети и даже галактики, но е изключено Земята някога да се възстанови и отново да стане достатъчно плодордна, за да е населявана от нас.



                                                           Net.bg




Тагове:   слънце,   светлина,   бъдеще,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. halbabira - За това,че слънцето
14.04.2010 20:06
някой ден може да изгасне не съм и помисляла даже.
Интересни неща намираш в нета,и е хубаво,че ги публикуваш тук,за да можем и ние да ги прочетем)Поздрави и хубава вечер.
цитирай
2. halon - Радвам се halbabira ,
14.04.2010 20:19
Всичко на света има своето начало и своя край.Поне така твърдят мъдрите хора.
И аз не знаех,че слънцето може някога да го няма и сега след като знам това се успокоявам , че ще е след много ,много / милиарди /години .
Радвам се,че ти е интересно.

цитирай
3. анонимен - tujno,no samata realnost..
08.10.2010 06:18
horata,koito priemaiki,che dotogava shte sme oceleli,shte e trudno daje da se spasiat na drugi planeti,zashtoto tezi planeti,koito napodobiavat usloviata na zemiata sus sigurnost sa zaeti s drugi jivi sushtestva( dali,kato nas ili ne)koito paralelno s nashia jivot jiveiat i te tehen..
Vsushnost,kato se zamislia cialata tazi nauka i harchene na miliardi sredstva za postoianni izsledvania oshte ot drevni vremena ,e siakash za da pomogne edin den na poslednite hora na zemiata-da stignat do poznaniata i s pomoshtta na tehnologichnoto si razvitie da se spasiat,ako mogat.

V. K.
villyjean
цитирай
4. анонимен - bgmn cfg8un
09.12.2010 21:07
nolnguininm uinmhkumh iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 440634
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930