Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.01.2012 19:25 - Новата ерес - Виртуална реалност
Автор: blagovestie Категория: Технологии   
Прочетен: 3910 Коментари: 8 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 
   Източник: www.eresite.eu/virtual_r.htm

През последните години развитието на информационните технологии позволи създаването на технически и психологични феномени, които създадоха за човека ново качество на възприятията и преживяванията, като на тази основа откриха един нов свят - светът "на виртуалната реалност" или "светът на мнимата, въображаема реалност" или "светът на системите на виртуалната реалност".
Същността на този свят на мнимата реалност се състои в това, че чрез разработка на специални средства за предаване на информация и обратна връзка и чрез изработване на ново качество на възприятия и преживявания, с помощта на компютърни и други технически системи, човек се потапя в измислен от програмистите свят. Този свят твърде много прилича на истинския. В него обаче човек получава възможност да бъде не само зрител и страничен наблюдател, но и активен участник, съпреживяващ и същевременно творящ събитията. От гледна точка на възприятията и преживяванията на човека, този измислен свят е също така реален, а по силата на преживяванията е дори по-силно осезаем от реално съществуващия. Човек навлиза в този нов, техногенно създаден свят, и неговото съзнание като че ли се отделя от реалността и преминава в него. При това новият свят е не само свят на мечтите, а свят на реално възприемани преживявания и постъпки. По преценка на японски учени, към 2 000-та година обемът на продажбата на нови технологии, свързани със света на мнимите реалности ще възлиза на 10 трилиона йени, което ще предизвика истинска революция, подобна на ядрената, космическата, информационната и сексуалната.

Действително ли този свят на виртуалната реалност е нов за човечеството?

Оказва се, че това не е така. Човекът-мечтател, който в своите фантазии и мечти си измисля един реално несъществуващ свят, може така дълбоко да навлезе в него, че той да стане негово собствено "аз". Като се вживяват постепенно в този измислен свят, хората престават да го разграничават от реалния, смесват ги и живеят едновременно и в единия, и в другия. Така те се превръщат в психически болни хора.
Магьосниците, заклинателите, екстрасенсите, гадателите, т. е. различните видове окултисти, също навлизат в окултния тайнствен свят - светът на виртуалните реалности. За нас, живеещите по законите на материалния, веществен свят, този окултен свят е също свят на виртуалните реалности, който е много опасен за всички. Не бива доброволно да влизаме в контакт с него. (За православните християни връзката с този свят е въобще недопустима.)
Основен елемент на системите на виртуална реалност е развитата система на междуактивна стереоскопична визуализация на мнимото (виртуално) пространство и преместващите се в него реалистични обекти.

Тази система дава възможност за:
- пълно потапяне на човешкото съзнание в компютърния модел;
- сетивно и интуитивно изменение на възприеманите образи и промяна на мисленето;
- изпълнение на непосредствени манипулации със синтезирания модел във виртуалното триизмерно пространство.

Но наистина ли и с какво точно е опасен светът на виртуалните реалности?

Да, без съмнение той е опасен. В него за човека се крие такава огромна и реална опасност, че засега тя по-скоро не се дооценява, отколкото се надценява.

Тази опасност е трояка - духовна, психическа и физическа.

1. Духовната опасност идва от това, че в света на виртуалната реалност няма място за Бога, но има място за дявола. Този свят развива у човека силна сетивност и подтиска духовността. В него няма място за духовна борба. Човек не се бори със своите страсти, а изцяло им се предава и се потапя в тях. Преподобни Нил Синайски е казал: "Цялата борба на душата се състои в това - да не отделя ума си от Бога, да не спира и насочва вниманието си към нечистите помисли и да не влиза в съгласие с тях. Също така да не обръща внимание на това, което изобразява в сърцето този достоен за всякакво порицание древен живописец (смъртоносец) - дяволът".
Светът на виртуалната реалност отдалечава човека от Бога и го потапя в света на наслажденията, в един измислен, подчинен на бесовете свят. Преподобни Макарий Египетски е казал: "Дяволът има за цел да вкара всеки човек в тежка и безутешна печал, да го отдалечи от вярата, надеждата и любовта Божия". Да видим какво предлага на човека от тази гледна точка светът на виртуалната реалност.

2. Технологията на виртуалните реалности е създала "киберсекс", който позволява да се замени естественото физиологично общуване между мъжа и жената с компютъризиран онанизъм и полови извращения. Това може да доведе до тотално сексуализиране на обществото, при което с помощта на специални сексуални компютърни програми ще бъде възможно да се участва в различни блудни преживявания с когото си пожелаеш, както и когато ти е угодно. Иска се само да бъде наденат сексхомотът, да се включи програмата и човек може да изпитва всякакви сексуални усещания, които му е подготвил партньорът или програмистът. По мнение на специалистите киберсексът ще доведе до сексуално отчуждение в семейството, до разпад на браковете и снижаване на раждаемостта, тъй като той ще замени естествените сексуални отношения с мними. При това ще доведе до най-широко развитие на психически онанизъм и полови извращения. Ще се сбъдне точно това, за което някога преподобни Нил Синайски е говорил: "Веднъж завладели душата, демоните се отнасят с нея толкова гнусно и оскърбително, както това могат да вършат само най-лукавите същества, страстно желаещи нашия позор и гибел. Като смъкнат от нея всички одежди на добродетелите и я облекат във вретището на порочните страсти... и като я изпълнят с всякаква свойствена за тях нечистота, те непрестанно се хвалят с поруганията, които й нанасят." След малко ще продължим цитата на великия светец. Нека сега се върнем към света на виртуалната реалност и киберсекса. Учените вече се вълнуват, че на определен етап, при много силно емоционално и интелектуално вживяване в програмата, може да настъпи преминаване на човешкото съзнание, т. е. на човешката душа от реалния свят във виртуалната реалност на дадената програма. В резултат на излизането на душата на човека може да настъпи отделяне на половите структури на човека и преминаване на съзнанието му в половите структури на програмата. Тогава съзнанието на човека, което се запазва, ще функционира вече в реалноста на програмата, а тялото му ще умре. Вече са описани подобни случаи на смърт при силни киберсексуални преживявания. Да се върнем към думите на преподобни Нил Синайски, който казва: "В това гнусно и отвратително отношение към душата, демоните не знаят насита, но като пияници, колкото повече се напиват, толкова повече се разгорещяват... Така и те особено неистовстват и силно и свирепо нападат душата, когато най-много са й навредили, като я поразяват и нараняват от всички страни и вливат в нея своята отрова. И няма да я оставят, докато не я доведат до еднакво с тяхното състояние или докато видят, че тя вече се е отделила от тялото." Сякаш великият праведник, живял през пети век, е казал тези думи за нашите дни.

3. Голямата опасност на света на виртуалната реалност се състои и в това, че се създава голяма съблазън и реална възможност за управляване психиката на човека - целенасочено манипулиране на съзнанието му. Това означава, че потапянето на човека в света на виртуалните реалности позволява той да бъде подложен на програмиращи внушения, които да му натрапят определено поведение, начин на живот и мислене.

4. Според мен, масовото увлечение на хората по компютърните игри с програми от света на виртуалните реалности може да доведе до силно увеличаване броя на психическите заболявания, тъй като у човека може бързо да се заличи границата между реалния и виртуалния свят. Целта на технологиите на виртуалните реалности е създаването на лъжлив свят. Но когато този лъжлив свят стане действителен в съзнанието на човека, той просто няма да успее да се справи с разграничаването му от реалния и лесно може да стигне до раздвоение на личността и дори до деперсонализация. И така, нека не забравяме огромната опасност, която носят на човечеството технологиите на виртуалните, т. е. лъжливите реалности. Та нали баща на лъжата е дяволът. Не по-малко опасно е и въздействието върху подсъзнанието.

Източник:
www.eresite.eu/virtual_r.htm

                                       ? м? ?




Гласувай:
16



1. elinora - м?
19.01.2012 19:35
страшно!
пп сетих се, че скоро гледах онова сладко филмче "боговете сигурно са полудели". нали се сещаш, за бушмените и бутилката коко-кола? навярно и ние скоро ще се плашим от виртуалната реалност по същият начин...
пп :)*
цитирай
2. blagovestie - Здравей, слънчице! То да не стане да ни плаши реалната реалност ;)
19.01.2012 19:41
Но там (във филма) бушмените имаха уникално отношение към Природата и нещата...

Материалът може да звучи преекспониран, но има много верни моменти. От опит. Това създаване на втори свят; идентифицирането с виртуалът; зависимостта; реакциите; емоциите... Има над какво да се замисли човек, ако поне веднъж е изпаднал в раздвоение между реала и виртуала :))))

Прегръщам си те, миличка!
цитирай
3. mt46 - Здравей , Благовестие!
19.01.2012 20:50
Мисля, че не е толкова опасно... Чрез книгите и филмите също се потапяме във въображаеми светове... Нима опиатите, манията за власт и т. н. са по-малко опасни, зловредни?!... Във виртуала има както добри, положителни духовни сили /енергии/, така и лоши, отрицателни... От нас зависи какво ще изберем...
Светла вечер! :)
цитирай
4. monaliza121 - Здравей, Благовестие!
19.01.2012 21:41
Не мисля, че материалът е преекспониран. Вчера гледах филма "existenZ", където се третираше същата тема: превръщането на виртуалната игра в реалност и загубване на връзката с истинската реалност. Въпрос на време е това да се случи.
цитирай
5. blagovestie - Имаш право, Марине, но
20.01.2012 09:16
с книгите е различно. Там дразнителите, стимулаторите са онези, които се пораждат в теб. Развиват въображението ти, без да ти натрапват нечии представи. Хората сме 95% подсъзнание, т.е. осъзнаваме много малко неща, но пък 100% сме подложени на влияние и въздействие, пречупено през призмата на личния не светоглед, ценностна система и понятия, с които боравим.

Виртуала, под формата на клипове, игри и социални мрежи обаче нахлува директно в същността ни. Често без да си даваме сметка. И нанася сериозни промени. Понякога поражения.
Виждаш почти ненаказуемата агресия и реакциите по най-разнообразни теми и въпроси в блога - едно отражение на действителността, в която живеем и която създаваме - едновременно. Тук има страховита енергия.

ПП: Като се замисля, от дете съм зависима към книгите, до скоро бях зависима от блога. Абе човек трябва да е много, ама много бдителен. Особено с нещата, които му доставят удоволствие или просто му поглъщат времето :))))))

ПП 2: Предпочитам децата ми да са под влиянието на книгите, отколкото на виртуалът. Виждам разликата. Очебийна е. Но... о, времена, о, нрави...
цитирай
6. blagovestie - Така е, Мона.
20.01.2012 09:20
Затова написах, че ЗВУЧИ преекспонирано, но опитът говори друго.
Много хора ще се подразнят от религиозната страна на тълкуването в тази статия, но всъщност нещата винаги опират до духовното, до психиката. Какъв етикет ще им сложим не е от такова значение, когато става дума за сериозна опасност и възможността да предпазим себе си или децата ни.

В последните години все по-често ставаме свидетели на какви ли не случаи, когато подрастващи, пък и не само, буквално губят представа кое е реалност, и кое измислица, и...

Ще погледна филма, който споменаваш, като ми остане време.

Благодаря ти! :))
цитирай
7. cefulesteven - Няма никаква виртуална реалност. ...
20.01.2012 10:23
Няма никаква виртуална реалност. Има реалност. Виртуалното е само средството му. Технологията сама по себе си е невинна. Ценностното отношение на хора, които са прекрачили тънката линия между фантазия и измамно, които го предпочитат се довериха на рекламното тълкуване на чисто техническия термин: "виртуална реалност" и предпочетоха бягството от себе си/а то не е и гарантирано/. Освен белег на малодушие, на самоомраза, на изключително слабо въображение не намирам нищо повече в подобно бягство. Виртуалното е: средство, средство, средство. Като автобус, като хартиен носител, като мотика и изобщо не е откъснато от реалността. Заблуда е, че може изобщо да бъде. От която си патят наивниците.
цитирай
8. blagovestie - Имаш право, Стеф!
20.01.2012 10:31
Но все повече хора си объркват тотално живота (не просто часове, ежедневието, а живота) чрез неспособност да разграничат и да заемат правилното си място.

Иначе виртуалността е като нож: с него избираш дали да си нарежеш хлябът, дали да ти е полезен, или да нараниш. Сама по себе си тя не е зло. Въпросът е как ще я употребиш. Но вече се играе с човешкото подсъзнание. Умело. И не с алтруистична цел.

И има много слаби хора. Или объркани. Или лабилни...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: blagovestie
Категория: Поезия
Прочетен: 2888359
Постинги: 1061
Коментари: 8676
Гласове: 21459
Блогрол
1. ПРАВОСЛАВЕН ИНТЕРНЕТ КУРС /ПИК/
2. Мултилинеарна Библия с множество преводи, възможност за добавяне на бележки и куп благинки
3. Християнски ресурси (на руски)
4. Речник на Стронг - цялото Писание (на руски)
5. Филмът, променящ гледната точка на "180 градуса"
6. kolibka.com - филмите, които ме ориентират и образоват
7. Още за изучаване на Словото
8. От пиле мляко
9. Християнска литература, много, на руски език
10. Предание.ру
11. Огромна библиотека (руски език)
12. Линк към Православна енциклопедия (руски език)
13. Патристика (български език) Rado76-блог
14. Православно помагало - книги на български
15. Богословие - материали на български език
16. Тълкуване на Библията - Стар и Нов Завет от Лопухин (на руски език)
17. Пермакултура - Божият начин
18. Още ресурси за изучаване на Писанията (на руски език). Библията на иврит. Есхатология, тълкувания, препратки
19. Тора и изследване (на руски език)
20. Тора и коментари, библиотека (на руски език)
21. Иврит
22. Наследството от избрания народ за всички ни (Толдот.ру)
23. ! Мултипреводна Библия само през Windows
24. Тора с различни коментари, руски
25. Другият ми блог
26. Лекции ПИК и проповеди