Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2009 14:17 - СЛАБИ И ... ЗДРАВИ .
Автор: halon Категория: Други   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.01.2010 00:17


   Не е нужно да спрем храната и да се обричаме на глад,за да отслабнем.Достатъчно е само да спрем " лошите " мазнини...
 Според теорията на д-р Рон Роуздеъл,който е един от най-известните американски диетолози,колкото по-малко се храним,толкова е по-голяма вероятността да останем завинаги пълни.
 Причината се крие в хормона лептин,който контролира промените в теглото.При повечето хора нивата на лептина са нестабилни.
Това означава , че мазнините се натрупват по-бързо,отколкото се изгарят.
 А когато се подложим на гладна диета,организмът компенсира глада,като си набавя още по-голямо количество мазнини.Следователно,единствения начин да отслабнем е да го снабдим само с мазнините,необходими за функциите му.
Можем да ядем,каквото си поискаме,просто трябва да заменим лошите мазнини с добри,т.е. с храни,съдържащи зехтин,риба и ядки.
  През първите три седмици трябва да изключим от менюто си рафинираните въглехидрати / бял хляб,макарони,ориз,картофи... / ,защото те улесняват натрупването на мазнини и вместо тях да наблегнем на плодове и зеленчуци : предимството им е , че съдържат растителни влакна и създават мигновено усещане за ситост.Храните,които също трябва да избягваме са сирената с висока масленост и пържените мазнини.За сметка на тях,можем да си позволим ежедневно да си хапваме от следните продукти : ябълки,череши,ягоди,домати,спанак,портокали,праскови,сливи,малини,червено грозде,червен лук,пълнозарнест хляб.Също така можем да си похапнем черен шоколад или спокойно да си пием чай или кафе - те са богати на полифеноли,които притежават способността да възстановяват увредените клетки и така - да удължават живота .
  Специалистите подчертават,че другите типове продукти като месо,риба,мляко и зърнени растения дават на организма необходимите калории,мазнини и минерали,но зеленчуците и особено плодовете осигуряват в най-добър баланс биохимичните елементи,които предпазват клетките и удължават техния живот.
  Тялото ни непрекъснато изгаря енергията,необходима за нашата работоспособност,а ние постоянно я възстановяваме чрез храната.Тези два взаимоуравновесяващи се процеса всъщност са обмяната на веществата.
   Колко бързо протича тя,зависи от редица фактори- нивото на активността,конструкцията на тялото,пола,възрастта,наследствеността и т.н..
 За да изразходи организма повече калории,трябва да се ускори обмяната на веществата .Ето и някои препоръчителни методи за това :
     -  водата е много важна за ускоряването на обмяната на веществата.Водата,а не соковете,безалкохолните и т.н.Също така зеления чай,грейпфрута,лимона,зеленчуците със зелени листя,бобовите култури,маята,черния дроб ;
     -  пълноценния ,здрав и спокоен сан помага за намаляването на теглото ;
     -  по-чести разходки сред природата ;
     -  спортуването - повече движение,дори повечко домакинска работа ;
     -  сексът - от гледна точка на изразходване на калории,той спокойно може да се нарече спорт,а освен това е свързан непосредствено с обмяната на веществата ;
     -  мускули - за работата на мускулните клетки се изразходва повече енергия,отколкото за работата на мастните ;
     -  гореща вана и сауна - банята и сауната са много полезни процедури.Благодарение на сухия и горещ въздух в сауната,температурата на кожата достига 40 градуса и за един сеанс човек може да изгуби до половин литър течности.Банята влияе благотворно на състоянието на кожата,помага за намаляване на калориите.И двете процедури ускоряват обмяната на веществата ;
 Всеки,който иска да стегне фигурата си или да живее по-здравословно сам може да прецени към какъв режим на хранене и физическо натоварване да се придържа.Тук са описани само малка част от полезните храни и методи на спортуване и по този начин могат да бъдат от полза за всекиго, дори само като обща информация.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 440680
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930