Постинг
19.12.2009 19:30 -
С КАКВО СЕ ХРАНИМ ?
Автор: halon
Категория: Хоби
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 20.01.2010 00:12
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
2
Последна промяна: 20.01.2010 00:12
Една от съвременните и " почти " неизлечими болести на човечеството е " бързото " хранене.Забързаното ни ежедневие ни кара все по-често,ако не и всекидневно , да прибягваме към хранене на " крак " , което от своя страна се явява предпоставка за по-чести здравословни смущения от рода на високо кръвно налягане,гастрити,тежест в краката,умора и т.н.
Също така, ние често не обръщаме внимание на факта, че повечето храни днес съдържат химични вещества в себе си,някои достигайки дори до 80 % от общото съдържание на продукта.Такива храни са опасни за нашия организъм , като освен до смущения , водят и до хранителни натравяния, опасни най-вече за децата.
При направени наскоро изследвания, е установено , че ние приемаме чрез храната близо 3 кг вредни химически вещества на година.Често не обръщаме внимание дори на надписите на опаковката на закупен продукт,и по този начин не знаем дали сме купили точно онова , за което сме платили...
Руски учени провели тест с двама братя-близнаци,които активно се занимавали със спорт , не пушели и не пиели алкохол.Те трябвало в разстояние на две седмици да си купуват и се хранят с избрана от тях храна,като единия трябвало да използва само натурална храна, а другия ,само готова " бърза " храна.Преди теста те преминали пълни медицински изследвания,които показали нормални стойности.
На този тест ще се върнем по-късно .
В друг тест,учените предложили на 10 човека да пробват ястия,като последователно са им предлагали първо ястия с натурални продукти и след това ястия,приготвени изцяло с изкуствени добавки,ароматизатори,консерванти,оцветители и т.н.
Оказало се , че само един от десeт участника харесал храната,приготвена с природни продукти !
Защо толкова ни харесва изкуствената храна.
Защото в почти всеки втори продукт се съдържат подобрители на вкусовите качества.Тези подобрители са почти като наркотик и ни карат все по-често да искаме да се храним с изкуствени храни,които имат по-силен аромат и вкус.
Производителите на такива храни обикновено " икономисват " за сметка на нашето здраве.Те дори не си правят труда да сложат надписи на своите продукти с името и грамажа на използваните добавки и подобрители,като например в случаите,когато храните съдържат вредния за здравето натрий.Той е опасен най-вече за децата и за хората с алергии , и води до пристрастяване към този вид храни.Много често името на натрия е заменено с имената на подсладители или консерванти , за да убегне по този начин от погледа на купувача.
От своя страна , ароматизаторите обикновено се произвеждат в парфюмерийните фабрики,като тяхна задача е да заменят успешно натуралните аромати.Силата и плътността на тези изкуствени ароматизатори винаги е по-добра от природните.Любопитното е , че от сливи например , могат да се получат ароматизатори с вкус на вишни,череши,ягоди,ябълки и т.н.
Има много случаи,когато дори професионалисти не могли да различат изкуствения аромат от естествения.
Когато купуваме храни, на които пише че съдържат ароматизатор, но без допълнението " натурален ", това означава , че в продукта се съдържа изкуствен аромат.По-добре е да не купуваме този продукт,защото натуралният аромат се получава от натурален продукт,а изкуствения и " идентичния" аромат се получават чрез химична обработка.
Изкуствените и идентичните ароматизатори са забранени в повечето държави от Европейският съюз.
В други случаи,когато на опаковката е написано , че продукта е без консерванти,най-често е обратното,тъй-като самата сол,добавена в продукта се явява консервант.Обикновено след това следват надписиm / които прочитаме с помоща на лупа /, че продукта съдържа ароматизатори,оцветители ,подобрители и т.н.
А колко често ни се случва да се придържаме към дадена диета и вместо да губим , ние увеличаваме теглото си.Една от причините за това е захарина,съдържащ се в почти всички диетични храни.Ние едва ли знаем , че всъщност една от функциите на заместителя на захар е ...да увеличи апетита !
В едно пакетче булион например, вместо месо , често откриваме ситно смлени костици,останалото са подобрители.В булионите с габи и такива с бекон , даже изобщо няма такива продукти.
Много често при внезапни проверки,производителите не искат да дават обяснения и предпочитат да си платят неголемите глоби,предвидени за такива нарушения.
Цената на 1 кг. месо за тях не е разход, защото само с една капка ароматизатор и няколко грама " раздуваема " сода , се заменя " успешно " липсата на каквото и да е месо.В крайна сметка , ние дебелеем и се тровим, а производителите печелят.
Не можем да твърдим,че винаги и навсякъде е така , но местата от където можем да си напазаруваме чисти , природни продукти са твърде малко.
Световната здравна организация наскоро обяви чипса за най-вредната храна на света.Чипса и останалите " бързи " храни са не само вредни за нашето здраве , но се явяват като златна мина за техните производители. Така те , чрез " ударнi " доzi ароматизатори,оцветители,консерванти и т.н., осъществяват " ударни " печалби за сметка на нашето здраве.
Много често цеховете, в които се произвежда чипс , ядки , сухари , бисквити и др. са в ужасно състояние.В тях може да се видят разхвърляни празни опаковки и чували от сол,захар,брашно , бидони с химия,влага и кал,плъхове...Не случайно болниците често приемат натровени или разстроени пациенти,които стигат до тук , " благодарение " на консумирани от тях храни с неясен произход.
И така.Да се върнем към теста с двамата братя спортисти.
Изминали две седмици , в които единия брат купувал и готвел изцяло природни продукти / картофи,моркови,домати,чушки,пилешко месо,риба,ябълки,ягоди /,а другият се хранел само с " бързи " храни / пици,чипс,сандвичи,газирани напитки / , като парите , похарчени и от двамата били почти еднакви.
Подложили се отново на пълни медицински изследвания.
Какво се оказало.Оказало се ,че единият спортист продължавал да се чувства здрав и в прекрасна физическа форма, а другият,който се хранел само с изкуствени храни , изпитвал симптоми на умора , натежали крака, виене на свят и т.н. Имал наченки на високо кръвно налягане , увеличен холестерол и възпалителни изменения.
В крайна сметка този ,които се хранел с натурални продукти / супи,каши,яхнии / , отделял за готвене по около 150 минути на ден и продължавал да се чувства физически добре.А този , които се хранел " на крак ", и не отделял повече от 15 минути за това на ден , се сдобил с болести.
Получава се така , че ние си плащаме , за да боледуваме , а се изисква толкова малко усилие , за да не допуснем това.
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.