Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2009 15:18 - КНИГАТА НА ДЯВОЛА .
Автор: halon Категория: Хоби   
Прочетен: 1419 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 20.01.2010 00:04


                            През 2007 г. в Прага е върнат най-големият манускрипт на света " Kodex Gigas " или т.нар. " Дяволската библия " .
      Кодекс Гигас е създаден в Бенедектинския манастир в Подлaжице близо до чешкиа град Хрудим . За пръв път се споменава през 1229 г. По- късно кодексат е предаден на Cистерцианския манастир Седлек , който го продава на Бенедектинския манастир в Бржевнов .
     В периода 1447 - 1593 г.  " дяволската библия " се съхранява в библиотеката на манастира в Броумов, а през 1594 г. е отнесена в Прага като част от колекцията на император Rudolf II.
  В края на тридестгодишната война , през 1648 г. , колекцията на Rudolf II е открадната от шведски войници и отнесена в Швеция като военна плячка.     През 1649 г. ръкописът попада в кралската библиотека в Стокхолм , където се пази и до днес .         През 2007 г., след повече от 300 години Кодекс Гигас е върнат в Прага , където в продължение на една година е изложен в Чешката национална библиотека .
  Страниците на ръкописа са украсени с илюстрации в червен , жълт , син и зелен цвят . Страница под номер 290 съдържа уникална 50 см рисунка на дявола . Някои от страниците на ръкописа са по-тъмни от останалите , а буквите им са по бледи , което се дължи на продължителното им излагане на светлина .
    Кодекс Гигас съдържа латински превод на Библията ( Вулгата ) от Св. Иероним Блаженни с изключение на книгите " Деяния на апостолите " и " Откровението на Йоан " . В кодекса са поместени още енциклопедията " Етимология " на Изидор Севилски , " Юдейска археология " от Йосиф Флавий , " Чешка хроника " от Кузма Пражки , различни трактати , посветени на историята , етимологията и физиологията , календар с кондиката на манастира в Подлaжице , както и магически формули , екзорсистки zаклинания и други местни вярвания . Почеркът , с който са изписани страниците е абсолютно еднообразен в цялата книга , което създава легендата , че кодекса е написан за кратко време .
  Манускриптат е дело на просветен монах - копист от манастира Пoдлaжице , който е бил разположен в центъра на сегашна Чехия , но е бил разрушен през XV век по време на религиозните войни .    Авторът на Кодекс Гигас е бил осъден да бъде зазидан жив до края на живота си за тежко престъпление .
      Според легендата , Кодекс Гигас е дело на монах , който нарушил монашеската си клетва , за което бил осъден да бъде зазидан жив в стените на манастира . За да избегне наказанието , монахат се зарекъл , че само за една нощ ще създаде книга , която ще съдържа цялото човешко познание .    Към полунощ той осъзнал ,че не ще може да изпълни обещанието си , поради което продал душата си на Дявола , който завършил ръкописа , вместо него .В знак на благодарност монахат изрисувал Дявола на една от страниците на кодекса .
       Въпреки тази легенда , кодекса не е бил унищожен от Инквизицията и дори е бил използван от множество схоласти .
   Именно заради уникалното изображение на Дявола , Кодекс Гигас е обявен за " осмото чудо " в християнския свят . Той обаче донесъл на манастира в Подлaжице не прослава , а унищожение - обителта била разрушена до основи в хода на религиозните войни през XV век .
   Кодекс Гигас е най - големият средновековен ръкопис , съхранен до наши дни. Размерите му са : 92 см дължина,50 см ширина и 22 см дебелина . Теглото на кодекса е близо 75 кг . Ръкописът е толков голям , че са нужни двама души , за да бъде повдигнат . Книгата е написана от един единствен човек . Което е непосилен труд и е много трудно да се повярва , но благодарение на графологическа експертиза , вече е доказано . Написването му вероятно е отнело 30 години без прекъсване .
        Предполага се , че авторът е бил монах - отшелник , който нищо друго не вършел , а пишейки книгата е изкупувал греховете си . Това е единственото му произведение . Почеркът е уникален.
   Объркването , че е " сатанинска библия " идва от огромния портрет на Дявола , но авторът най-вероятно е искал да съпостави доброто и злото , защото на срещуположната страница е нарисуван райският град .
  Объркването идва от още една дума " indusus " , коят е била тълкувана много дълго време като адско наказание . Но " indusus " означава също и " отшелник " .
 Мастилата , използвани в кодекса са ситно стрити насекоми .
      Кодексат е с дървена корица с кожена подвързия и метални орнаменти .
          През 2007 г. когато е била изложена за прав и последен път , книгата не била застрахована в застрахователна компания , а директно с държавна застраховка на сойност 10 милиона евро .  


Тагове:   библия,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - mnogo dobra statiq !
30.12.2009 14:47
mnogo dobra statiq !
цитирай
2. halon - ...
31.12.2009 13:30
Blagodaria ti ...
цитирай
3. анонимен - gabi
01.01.2010 13:06
molq
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 440606
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930