Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2010 12:21 - ЗАВЕЩАНИЕ
Автор: halon Категория: Хоби   
Прочетен: 912 Коментари: 0 Гласове:
3




           Когато съставят завещанията на своите клиенти, адвокатите по цял свят започват с думите: " Намирайки се в здрав ум..." Но волята, изказана от някои завещатели , понякога ни кара да се усъмним в тяхната адекватност . 
     Така например любителят на животни Джонатан Джексън пожелал след смъртта му да бъде построено общежитие за котки с удобни спални , столова , библиотека и концертна зала . А богаташ от град Спрингфийлд завещал от кожата му да бъде направена подвързия за сборника с неговите стихове...

          НА ОНЗИ СВЯТ И ОБРАТНО...

     Дама от Северна Каролина , САЩ , игнорирала преките си наследници , като оставила цялото си състояние на... Всевишния.  След като разгледал завещанието на покойната и не открил основания за отмяната му , съдът поръчал на местния шериф да открие бенефициента и да осигури предаването на наследството .  А след няколко дни шерифът докладвал на местния съдия : " След повсеместни и старателни търсения не успяхме да открием Бога на територията на нашия окръг "...

     Трудно обаче някой може да съперничи по оригиналност на мисленето и фантазията на 64-годишния Дейвид Пайзър - дребен промишленик от Аризона . Тъй като Дейвид , свято вярвайки във възможностите на криогенното замразяване , завещал 10 милиона долара на... самия себе си , като оформил всички необходими документи и сега спокойно очаква кончината си .  След като Пайзър почине , веднага ще бъде поставен в специален контейнер с течен азот .  Там тленното му тяло търпеливо ще изчака деня , когато медиците ще намерят начин да съживят всички тях .
     А докато Дейвид очаква възкресението си , парите и ценните му книжа ще се управляват от доверена компания
    И ако след стотина години медицината достигне необходимото ниво , то заедно с натрупаните лихви той би могъл да се събуди като един от най-богатите хора на планетата.
           Днес в повече ot  двадесет щата в Америка законът разрешава хората да се разпореждат със състоянието си по подобен начин . А в подземните хранилища на центровете по крио-консервация , оборудвани по последна дума на техниката , се намират замразени останките на повече от триста американци , почиващи в мир с твърдата увереност , че в един прекрасен ден ще възкръснат .
     Между другото , броят на фирмите , които поемат върху себе си грижата за наследството на замразените, расте с всеки изминал ден . Минималното състояние , с което може даден гражданин може да се обърне към своите довереници е десет милиона долара.
     От своите рекламни проспекти финансистите заявяват , че след сто години тази сума ще достигне 98 милиона ! Щастливците ще могат да си я харчат в бъдеще !
     Впрочем , както показва практиката , не на всеки е съдено да се върне от онзи свят .  Джон Боумън - предприемач от Върмонт , починал , като преди това погребал любимата си жена и двете си дъщери .
     Абсолютно уверен в това , че ще ги срещне на онзи свят и по някакъв начин ще успее да се върне в този , той се разпоредил имението му да бъде държано в пълна готовност за завръщането и всяка вечер масата да се сервира за късна вечеря .  Боумън починал през 1891 година . Спрели да сервират късната вечеря едва през 1950-а , когато свършили отделените за издръжката на прислугата и къщата пари...

          НАЙ-БОГАТИТЕ ЖИВОТНИ

     В България засега не е разрешено да се завещава имущество на любимото животно . Но в Европа и Америка нещата стоят по друг начин.

     Най-богатото куче е немската овчарка Гюнтер IV със състояние от 372 млн. долара .
 Тази внушителна сума песът наследил от своя баща -Гюнтер III , на когото , на свой ред , парите били завещани от собственичката му графиня Либенщайн . 
 Днес овчарката се намира под опекунство и има собствена вила в Тоскана , както и недвижимост на Бахамите , в Италия и Германия .  Кучето разполага с шофьор и прислуга и обожава пътуванията в провинцията из селска местност в собственото му БМВ-кабриолет .
 Веднъж Гюнтер дори бил глобен от пътната полиция за това , че седял на предната седалка .  Наскоро опекуните на кучето се сдобили с имение във Флорида , което преди това било собственост на певицата Мадона...
     Шимпанзето Калу , на което британската аристократка Патрисия ОНийл завещала цялото си състояние , притежава 53 милиона фунта стерлинги .  А пуделът Тоби Раймс получил в наследство от собственичката си Ела Уендъл 15 млн. долара...
     Друг опашат милионер е болонката Трабъл Хелмсли , която наследила след смъртт на стопанката си - собственичката на голяма компания за недвижими имоти и хотелиерска империя Леона Хелмсли , 12 милиона долара .  В завещанието било посочено също , че Трабъл трябва да се храни само със специално натурално отгледани пуйки и пресни зеленчуци , два пъти в месеца да посещава козметик и веднъж годишно - лечебни извори в Швейцария .
     Сред най-богатите животни в света са и породистият бик Абърдин Ангъс ( с личен капитал от 200 000 фунта стерлинги) , костенурката Силвърстоун ( 80 000 фунта ) и папагалът Цоки ( 50 000 фунта )...

          ГОЛЯМОТО ТОРОНТСКО ДЕРБИ

     Сред всички тези ексцентрични завещатели шампион по право може да се смята канадският адвокат Чарлз Милър , чиято последна воля оказала огромно влияние върху живота на родния му град Торонто .
     Чарлз Милър починал през 1928 година и завещанието му веднага се превърнало в сензация .  Той споменавал в него двама приятели -съдията и свещеника , известни с ненавистта си към всякакви видове хазартни игри .  На тях той оставил голям пакет акции от един от хиподрумите . Освен че и двамата получавали печалбата от хазартни игри , като акционери те автоматично ставали членове на жокей-клуба , с който много години се борели .
     На още петима свои приятели - принципни противници на пиянството и алкохолните напитки , Милър завещал акции в пивоварна компания . На трима познати , които не можели да се понасят един друг дотолкова , че отказвали да се намират по едно и също време на едно и също място , той приписал вилата си в Ямайка.
  Но най-главната част била огромната сума пари , която адвокатът завещал на " онази от жителките на Торонто , която в течение на десет години от времето на моята смърт произведе на бял свят най-много деца ".
     Случилото се след това в града било наречено  " голямото торонтско дерби ". Бумът на раждаемостта в Торонто бил феноменален .  В резултат на 30 май 1938 година , точно десет години след смъртта на Милър , градският съд започнал да разглежда заявките за наследството .  Две дами , които успели за десет години да родят десет деца , били дисквалифицирани - оказало се , че не всичките са от един и същи мъж , както се изисквало в завещанието на Милър .  За старанието си те получили за утешение по 13 000 долара всяка .  А главна награда - 500 000 долара , била разпределена на равни части между четири семейства , в които за десет години се родили по девет деца...

          Най-Най-Най

     Най-краткото завещание съставил немецът Карл Тауш . На 19 юни 1967 година той собственоръчно написал на лист хартия само три думи : " Всичко на съпругата ".
     Най-дългото завещание написала Фредерика Евелин Стилуел Кук през 1925 година .  Домакинята съчинявала завещанието 20 години и мнозина , които я виждали да го прави , били уверени , че тя пише роман .  Между другото , тези, които все пак успели да прочетат завещанието изцяло , твърдят , че то се чете като истински женски роман , със споменаване и подробно описание на многобройните приятели и врагове на дамата .
     Мисис Кук не притежавала голямо състояние , а движимото и недвижимото й имущество можело
да се преброи на пръсти.
     Най-обидното завещание съставил австралиецът Франсис Лорд , който , давайки състоянието си на благотворителни организации , приятели и слуги , в края споменал и съпругата си .  На нея той завещал само един шилинг - та " да си купи билет за трамвай , да замине някъде и да не се върне ".
      За най-щедрото завещание може да се смята това на знаменития писател Робърт Луис Стивънсън , който подарил на една от приятелките си своя рожден ден .
     Дамата била родена на Коледа - 25 декември , и собственият й празник винаги бил забравян .  Промяната на тази дата на 13 ноември - рождения ден на писателя , можела да промени ситуацията ,  но съдът забранил да бъде удовлетворена последната воля на автора на " Островът на съкровищата " :  Стивънсън не бил законен собственик на рождения ден , затова не можел да го завещава .



    " Zabavno "



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 440769
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930