Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 11:11 - ЗЕЛЕНО СЪЗНАНИЕ
Автор: halon Категория: Хоби   
Прочетен: 916 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 09.02.2010 22:46


  
             ЦВЕТЯТА ОБИЧАТ И РЕВНУВАТ

      Последните изследвания на учените водят до поразителни изводи :  възможно е растенията да имат съзнание !   А може би и душа ...

    С помощта на съвременни свръхчувствителни прибори стана възможно със сигурност да се установи , че растенията разпознават хората , чувствителни са към музика , имат памет и възприемат емоции — такива , като ненавист и любов . Получават се все по нови и нови доказателства за това , че растенията изпитват болка , радост и страх .
    Оказва се , че растенията са доста сантиментални и предпочитат индийските мелодии . С не по-малка популярност се ползва класикатa , например произведенията за орган на Бах .  Но затова пък поклонници на рок музиката , какво ли остава за хеви метъла , в света на растенията няма .  Растенията почват да линеят , листата да падат ...  Любопитното е , че тогава искат и повече поливане .
    След това откритие в царевичните поля на Канада били монтирани високоговорители , които транслират класическа музика в есенните дни .
    Преди 30 години в Книгата на рекордите Гинес попадна и американският фермер Дан Карлсон , който отгледал гигантско растение — пурпурен страстоцвет— с дължина 180 сантиметра .  Макар и обикновено страстоцветът да не превишава половин метъp .
    Къде е тайната ?   В музиката на Бах и Вивалди , която фермерът пускал на растението всеки ден .  При това я подбирал доста старателно , предимно цигулкови изпълнения .  Освен това експериментаторът е използвал и музика , която напомня на гласовете на птици .
    Вече в наши дни американският изследовател Д. Милщейн пуснал диск с « Музика за отглеждане на растения » .   Дискът трябва да се пуска ежедневно по половин час и реколтата на озвучените полета се увеличава с 10% .   При това посевите не са равнодушни към звуци с честота 5 килохерца и в отговор са способни да удвоят реколтата .

          Злодей и целител

    През вече далечната 1966 г .  Клив Бакстър включил към растение детектор на лъжата .  По негови указания един от сътрудниците му играл ролята на мъчител , а другият – на целител .   Първият горил , късал листа и чупел клони , а вторият лекувал нанесените повреди , поливал почвата  , говорел ласкаво .  В резултат на това растението започнало да различава хората .   Когато в стаята влизал « злодеят » , имало нещо като електрически изблик на енергия  –  все едно крещяло , но в момента , в който в стаята се появявал « целителят » , растението се успокоявало и електрическата му активност спадала . Освен това растението реагирало даже на мислите на изследователите – при мисълта да изгорят някое от листата му – писецът на детектора отново подскачал .
    Следователно, растенията могат да улавят електромагнитните колебания и даже да четат и разбират нашите мисли .  Много хора не вярват на изводите на Бакстър , но многочислените опити , проведени от учените от различни страни, дали същите резултати .
    Например опитите на английския биолог  Л.Уолтън също показали , че растенията са способни да запомнят кой ги е обидил .  В един от своите експерименти Уолтън предложил на своя асистент да счупи едното от двете еднакви растения , които се намирали в стаята . Оцелялото включили към електронен уред , а после в стаята , един по един , започнали да влизат всички участници в експеримента .  Когато влязъл « убиецът » , стрелката на уреда рязко се отклонила – все едно растението изтръпнало от страх .
    Немски учени са създали уред с помощта на който може да се чуе как растенията изразява своите емоции . В състояние на стрес те активно отделят газ етилен . Устройството издава различни звуци в зависимост от концентрацията на този газ .  Журналистите , които присъствали на демонстрацията на уреда разказват , че когато откъснали едно от венчелистчетата на орхидея  , чрез динамиката се чувало как тя буквално вие от болка .

          Растения-меломани

    Многобройните опити , проведени в лабораториите по целия свят , потвърдиха :  растенията са сложни организми , които имат памет , мускули , нерви и музикални способности .  Те страдат от простуда , лошо храносмилане и скука .
    Група учени от Тюбингенския университет открили в края на царевичния филиз рецептор , аналогичен на зрителния белтък на човешкото око .  Този рецептор е способен да поглъща слънчева светлина и благодарение на него растението се ориентира по слънцето .  Ако това крайче се покрие – растението ослепява .  Такъв рецептор имат и останалите растения , от което следва , че растенията виждат .  Американците са установили , че рецепторът помага на растението да определи продължителността на деня , а следователно и времето за цъфтене .

          Влюбеният фикус

    Освен всичко останало , растенията умеят да обичат хората .  В една от лабораториите , където се изучавали свойствата на растенията , работело момиче , в което се влюбил ... фикус .  Когато тя влизала в стаята , той получавал изблик на енергия .   На мониторите това изглеждало като динамична синусоида в яркочервен цвят , която започвала да трепти когато момичето се приближавало до фикуса .
    Веднъж лаборантката решила да пофлиртува с колега и растението започнало да ревнува .  От ревността му уредите направо се нажежили .
    В научната литература е известен и такъв случай : американецът П.Совет от Ню Джърси свързал кактус към детектора на лъжата и с удивление забелязал , че той ( кактусът ! ) ...  го ревнува от жената , с която се срещал . Всеки път когато Совет тръгвал на среща с приятелката си , кактусът силно преживявал това .

          Те четат нашите мисли

    Американският психиатър Аристид Есер и физикът Томас Етер разпитвали една жена с детектор на лъжата , към който включили и филодендрон .  Растението еднозначно показвало кога жената лъже и кога казва истината .
    Учените установили , че стайните растения не само внимателно следят за обитателите , но умеят даже да четат мислите им и то на немалко разстояние .  Веднъж когато американецът Марсел Уогл бил на конфернция в Прага , той установил телепатична връзка със своя калифорнийски приятел от град Сан Джозе .  Растението в жилището ясно и точно реагирало на мислените сигнали , които изследователят изпращал през океана .  Това позволило на учените да направят извода , че растението е способно да бъде своеобразен приемник биологични сигнали  . 
    Пол Соувин провел множество опити в същата насока и отново стигнал до извода , че растенията могат да реагират на мислите и емоциите на човека на голямо разстояние  –  до 200 км .  Соувин се опитал да използва това свойство в домакинството .  Той предавал мислени заповеди да се отвори гаража не направо , а  chрез растението .  Импулсите от цвета се предавали на електронно устройство и вратата се отваряла .  Този успех открил простор за фантазията и скоро ученият накарал растението да управлява автомобил като му давал мислени заповеди :  « По-бавно ! » , « Наляво ! » , « Надясно ! » , « Стоп ! » ...

          Колективна самоотбрана

    Докато правел опити с жирафи и антилопи , зоологът от Южна Африка Ван Хален , стигнал до извода , че някои растения обменят информация с помощта на химически вещества .  Например , изследователят демонстрирал , че акациите използват етилен за жизнено важно общуване : например когато трябва да предупредят за приближаването на опасно животно .
    Хален забелязал , че жирафите са доста придирчиви към храната ( хапват само листа оттук – от там , отдалечени едно от друго или дори от отделни дървета ) , а антилопите изяждат цялата акация .  Затова пък жирафите умират по-често .   Защо ?
    В резултат на изследванията се изяснило , че изяжданото дърво изпуска във въздуха етилен като информира близкостоящите « роднини » за опасността . И тогава листата на предупредените растения започват да изработват отрова – веществото танин , което разрушава черния дроб на тревопасните !  Как да го наречем , освен колективна самоотбрана ?!
    Растенията могат да « въздействат » и на вредителите , които дъвчат листата им .  Биолозите от Университета в Торино и Института « Макс Планк »  в Йена установили , че като почувства опасност , лимският фасул започва да издава аромат , подобен на този на лавандулата , който не само е сигнал за тревога , но и ...вик за помощ от въздуха , привличайки оси , които са естествени врагове на вредителите .  Аналогични резултати са получени и при царевицата и някои други растения .
    Освен това растенията могат да симулират , че са заразени с насекоми за да не ги изядат !  Неотдавна израелските еколози открили стъбла , филизи и светове със странни образувания , които напомнят на гъсеници , мравки и листни въшки .
    За насекомите , които търсят храна или място за снасяне на яйца , фалшивите вредители могат да послужат като знак , че даденото растение е вече заето . Фалшивите насекоми гонят даже и големите тревопасни – растенията им изглеждат опасни , ако видят върху тях жилещи насекоми или неприятни на вкус от вредителите .
    Учените от Университета в Хайфа-Ораним намерили в Израел шест растения , които се преструват на заразени  . « Някои фалшификати са толкова добри , че могат да излъжат дори и човека , - твърди ученият Лев-Ядун . - Например , маргаритките имаха на стеблата си черни точки , които приличат на мравки . »

          Интелектуални дървета

    Многo специалисти предполагат , че растенията имат зачатък на разум и могат да правят изчисления почти толкова, колкото и животните .  Освен това растенията предвиждат всевъзможни катаклизми и помнят какво им се е случило в миналото .
    Академикът на Единбургския университет Тони Труевас също смята , че растенията поглъщат информация и я преработват почти на същото сложно ниво , както и мозъкът на човека или животните .  Следователно растенията имат своеобразна форма на интелект .
    По мнението на ученият , самият факт , че те заемат 99%  от цялата биомаса на земята , говори за това , че растенията умеят доста по-добре от другите живи същества да се договарят с прироdata .



    D . Stefanov





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Пънеме се, че сме "венец-а на ...
08.02.2010 12:11
Пънеме се, че сме "венец-а на природата" и "на върха на хранителната верига", но ... дали?

Многократното повторение на един факт, не го прави доказана истина. Единствено поддържа и утвърждава въпросната теза у нас самите за по-дълго време.
Хилядолетия наред човечеството е било лашкано в желаните от някои негови представители посоки, без да си дава сметка за тези умели манипулации и какво ги е провокирало.

Твърдението "Дърветата мислят" е малко спорно. Поне според мен! Като вид склонен да себевторачване и загуба на реалността, сме се усъвършенствали от малки да късаме естествената си връзка с природата и да я подменяме с фалшивата представа за "важността" на ежедневието ни и на собствената ни персона. Поради тази причина и обичаме да пришиваме чисто човешки качества и черти там където сме си втълпили, че ни изнася. Да ли е така, е друг въпрос и той обикновено се премълчава или не се коментира.
Ежедневната употребата на думичката "мислене" дотолкова и е предала човешка самоличност, че всеки друг смисъл в нея ни се струва неприемлив и нереален. Освен това, мисленето е само едно определено състояние, в което изпадат носещите съзнание създания. Но не е единственото, нито би трябвало да се разглежда като чисто и само човешка дейност и характеристика.
Дърветата са едни от многото обитатели на нашия свят и би било редно мислим за тях като за съзнателни същества. Това важи в още по-голяма степен за Земята. Може и да не са ходили в нашите училища, да не слушат "чалга" или да дъвчат дъвка докато подскачат (и това не го правят като нас!), но това не ги прави по-малко способни да имат съзнание и да го проявяват по начин напълно непонятен за нас. Независимо от "величавието на човешкия ни ум" и безупречните според нас самите аргументите, не сме склонни да отместим и на йота възгледите си, когато се налага да се признае чуждата гледна точка и права, а какво остава за онези същества скрити под нищо незначещото "околна среда". Идеята за чуждо съзнание си е направо еретична!

цитирай
2. halon - Ami ,
08.02.2010 13:27
Може и да сме се отдалечили по някакъв начин от природата / доказателства много / , но сме и ще сме зависими от нея . Всъщност сме част от Природата .
Дали е спорна теорията за мисленето на растенията е въпрос на лично мнение . Не бих искал да се впускам в дебрите на духовната и природната нагласа на всеки един от нас , а и не му е мястото и времето тук .Само искам да изразя личното си мнение в подекрепа на статията на Др.Стефанов . Не мога да си представя , че само хомосапиенса е способен да мисли и чуства . Това е.
А на теб приятелю в кавички , анонимен , ще ти кажа да не се криеш по този страхлив начин и като имаш нещо да кажеш , го кажи смело и се представи.Инак , оценявам твоята позиция и затова ти отговорих,макар че си нарушавам принципа да не отговарям на анонимни .Това е .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 440799
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930