Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2010 23:51 - РАЗБИТИТЕ МИТОВЕ
Автор: halon Категория: Хоби   
Прочетен: 799 Коментари: 0 Гласове:
6



      Американското популярно списание „ Live Science ” проведе анкета сред своите читатели, за да разберете точно кои научни митове са най-популярни.
  Определен списък на най-интересните въпроси, са зададени на учените от списанието да коментират тези митове. Оказало се, че повечето твърдения са абсолютно безпочвени.

         Може ли пиле да живее без глава - Потвърден

    В действителност, няколко минути след като остане без глава пилето продължава да е „живо”. То може да бяга и да се опитва да излети. Това се обяснява с факта, че когато пилето загуби главата си, понякога в него се запазва мозъчния ствол, отговорен за повечето рефлекси. Известен и потвърден е факта, за индивид живял без глава половин година.

         Водата източвана от мивката в канала се върти на обратно в Южното полукълбо – Разбит

   Земното въртене не е достатъчно да повлияe на посоката на въртене на водата дори и в най-малката мивка. Както можете да се убедите сами, посоката на въртене зависи само от особеностите на формата на съда, а не от толкова глобални процеси, като въртенето на Земята около оста си.

          Мозъкът работи само с 10% от възможностите
          си –   Разбит

   Това погрешно схващане се разпространява повече от век. За щастие, а може би и за съжаление, това не е така. Магнитният резонанс на мозъка показва, че голяма част от кората на главния мозък, участва активно в живота на човека. Главата ни работи, дори когато спим. Така, че не стои на дневен ред обещанието, че в бъдеще ще можем да използваме по-голям процент от мозъка си. По-добре е да се мислим с главата си от сега.

         В космическото пространство няма гравитация
         –   Разбит

   За тази заблуда изглежда е виновен популярния израз "нулева гравитация" и "безтегловност". Гравитацията е навсякъде, силата на тежестта действа еднакво на всички хора. Астронавтите в орбита летят при нулева гравитация, защото пропадат постоянно, заедно с кораба си към Земята. Само, че те го правят в хоризонталната равнина. Гравитацията намалява с разстоянието, но никога не изчезва напълно. А, между другото, неверни и подвеждащи са твърденията за космическия вакуум. В действителност, междузвездното пространство е запълнено с всички видове атоми и частици, просто разстоянието между тях e малко по-голямo, отколкото на Земята.

        Яденето на макови семена - почти същите като
        пушене на опиум -    Почти вярно

   По ирония на съдбата, това е самата истина. Въпреки че маковите семена няма да ви донесат щастие и опиянение, както при пушачите на опиум, могат да настъпят проблеми с тестовете за наркотици. Ако известно време хапвате по няколко кифлички поръсени с маково семе, много е възможно тестът ви за използване на наркотици да излезе положителен

          Монета, хвърлена от небостъргач, е
          възможно да убие човек -    Лъжа

   Реално погледнато, нормална монета не е от най-сложните оръжия от гледна точка на аеродинамиката. Поради съпротивлението на въздуха, което не е никак малко при такава форма, както и вятъра, дори монета хвърлена от небостъргача „Empire State”, който е почти 380 метра, за съжаление няма да нанесе някакви поражения, дори да падне върху лицето на човек. Така, че май по-добра идея е, ако искате да се справите с някой недоброжелател е да се сдобиете с някоя тухла например.

         Размножаването на мозъчните клетки при
         възрастните спира –    Разбит

   Въпреки, че най-активно човешкия мозък расте и се формира в най-ранна възраст, деленето на клетките не спира и при възрастните. Проучванията показват, че невроните успешно растат и се развиват до смъртта. Така че нервите се възстановяват, а шанса да поумнеем винаги е налице.

          Прозяването е заразно –    Потвърден.

   От опит знаем, че когато един човек започне да се прозява, "заразява" всички от тези около него. Трудно е да се каже дали това е вярно от научна гледна точка, но някои антрополози вярват, че рефлекса да се повтаря прозявката е останала с нас от маймуната. Знае се, че шимпанзетата са любители на подражанието. Та това е, заразната прозявка е просто несъзнателно имитиране.

         Светкавицата никога не попада в едно и
         също място два пъти –    Разбит

   В действителност е тъкмо обратното. Светкавицата има своя собствена "предпочитания". Всеки знае, че светкавица удря по хълмовете. Така че да се крием от мълния под едно дърво, което току-що е поразено от мълния, не си струва. Така например, небостъргача „Empire State” е поразяван средно 25 пъти годишно.
      
              Косата и ноктите продължават да растат
              след смъртта -    Разбит

   След смъртта всички процеси в организма спират почти веднага. Включително и растежа на косата и ноктите. Тази грешка е причинена от проста оптична илюзия. След смъртта, човешкото тяло губи много течности, кожата се свива, така ноктите и косата изглеждат по-дълги.

         Устата на кучето е по-чиста от човешкata
         уста – Не е препоръчително да се проверява.

   Независимо от факта, че кучетата обичат да си тикат носа и езика на места, които не ги считаме за чист, продължава да се вярва, че устната кухина на кучето е по-стерилна от устата на хората. В действителност, количеството от бактерии в устата, при различните индивиди е толкова различно, че просто не може да се сравнява.

         Ако бягаме по време на дъжд, се мокрим по-
         малко –    Въпрос на гледна точка.

   Според на математическите уравнения, които са били разработени за описване на процеса, това е вярно. Но това изглежда така, защото когато вървим бавно под дъжда се мокрим равномерно отвсякъде, а като бягаме се мокрим повече отпред. По задълбоченото проучване доказва, че с увеличаване на скоростта се поема повече вода.

          Паднал предмет за по-малко от пет секунди
          не се счита за мръсен –    Абсурдно.

   Това е толкова абсурдно, че едва ли някой наистина вярва, че това е така. Тестовете показват, че замърсяване се получава още при първия контакт.

           Животните могат да предвидят природни
           бедствия -    Най-вероятно да.

   Няма научни доказателства за наличие на „шесто чувство” при животните. Но отличното им обоняние, слух и зрение, както и вродените им инстинкти, закърнели при хората, позволяват на животните бързо да определят опасността. Нещо повече – животните не се вторачват с интерес към приближаващ се тайфун или цунами, а гледат да избегнат надвиснала опасност. Въпреки че загиват много животни при природни бедствия, техния брой е учудващо малък при последното голямо цyнами в Индонезия.

          Великата китайска стена - единственото
          обект, построен от човека и видим от
          Космоса –    Разбит.

   Съществуват много вариации на горното твърдение, но това не отговаря на истината. Астронавтите могат да наблюдават в ниска орбита много обекти създадени от човек. Например, Египетските пирамиди, или дори пистите на големите летища. В действителност, да се види Китайската стена, без да се знае точно къде се намира е много по-трудно, отколкото да се видят много други обекти. А да се види Китайската стена от Луната е наистина невъзможно.

          Сезоните се сменят поради промяна на
          разстоянието от Земята до Слънцето. - Разбит

   Промяната на разстоянието от Земята до Слънцето, което се случва при движението на планетите по орбитите си, има малък ефект върху температурата на Земята. Явлението се дължи на наклона на оста на Земята спрямо Слънцето – толкова просто, но неразбираемо.

           Дъвката се смила в стомаха за седмици –
           Разбит.

   Разбира се, процесът на смилане на дъвката е по-бавен, от този на една пица например, но за стомаха няма нищо невъзможно, по-скоро това е плод на въображението на строгите родители.



                                                  Net.bg



Тагове:   слънце,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 438902
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031