Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2010 14:16 - ЛЮБОВНИ ДВОЙКИ В ЛИТЕРАТУРАТА
Автор: halon Категория: Хоби   
Прочетен: 2448 Коментари: 5 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Вярвате ли в истинската любов ?
 Вярвате ли в любовта от пръв поглед ? А в любовта завинаги ?
    Тези любовни истории ще подновят и засилят вярата ви в любовта… Това са най-известните любовни истории в историята и литературата, безсмъртни приказки за силата на любовта.

          1. Ромео и Жулиета

   Това е може би най-известната любовна двойка през вековете.
  Ромео и Жулиета са се превърнали в синоним на любовта. Едноименното произведение е трагедия от Уилям Шекспир, в което се разказва за трагичната любов на двама тинейджъри от две враждуващи семейства, които се влюбват помежду си от пръв поглед и след това се женят. По този начин те рискуват всичко за своята любов – да отдадеш живота си за любимия или любимата е знак за  истинска любов. Тяхната „ преждевременна смърт “ в крайна сметка обединява двата враждуващи рода, но на каква цена…

          2. Клеопатра и Марк Антоний

   Истинската история на любовта между Антоний и Клеопатра е една от най-запомнящите се, интригуващи и филмирани истории на всички времена.
  Любовната история на тези две исторически личности по-късно е драматизирана от Уилям Шекспир и все още пиесата се играе по цял свят. Връзката на Антоний и Клеопатра е истински тест за любов. Те се влюбват от пръв поглед, а връзката между тези две силни исторически личности поставя Египет в силна позиция на политическата сцена.
     Римското обществено мнение е срещу Антоний, като го обвинява в аморалност, защото е изоставил съпругата си и децата си заради царицата на Египет.
 Клеопатра получава титла „ царица на царете “ и е назначена за регент на Египет и Кипър заедно с Цезарион, обявен за син и наследник на Цезар. Римляните са силно притеснени от нарастващите правомощия на египтяните.
  Въпреки всички заплахи, Антоний и Клеопатра се женят. Водената от тях политика предизвиква реакцията на Октавиан (осиновения син на Юлий Цезар), който обвинява царицата, че подкопава властта на Рим и убеждава римляните да се обяви война на Египет.
   Докато води битката срещу римляните, Антоний получава фалшива вест за смъртта на Клеопатра. Шокиран и обезверен от „ новината “, той пада върху меча си. Когато Клеопатра научава за смъртта на любимия си, тя е потресена и се самоубива… Голямата любов изисква големи жертви.

          3. Ланселот и Гуиневир

   Трагичната любовна история на сър Ланселот и кралица Гуиневир е вероятно една от най-известните истории в Легендата за крал Артур. Ланселот е най-известният, първият от рицарите на Кръглата маса в двора на крал Артур.
  Сър Ланселот отхвърля всички красавици, защото е влюбен в кралица Гуиневир, съпругата на крал Артур. Тяхната любов процъфтява бавно, тъй като Гуиневир първоначално се държи настрана от Ланселот. В крайна сметка обаче любовта и страстта побеждават и двойката става любовници. Една нощ сър Агравейн и сър Модред, племенник на крал Артур, водят група от 12 рицари в покоите на Гуиневир, където те нахлуват при любовниците. Когато аферата е разкрита, Ланселот успява да избяга в последния момент, а кралицата е осъдена на смърт, но Ланселот я спасява като убива 40 рицари.
 Цялата тази афера води до трагична развръзка на събитията, падането на Камелот и смъртта на Артур.
    Нещастният Ланселот приключва дните си като отшелник, а Гуиневир става монахиня в Amesbury, където умира.

          4. Тристан и Изолда

   Трагичната любовна история на Тристан и Изолда е достигнала до наши дни чрез различни истории и ръкописи. И макар че различните легенди предлагат различни детайли и интерпретации, развитието на събитията остава практически същото.
    Събитията се развиват по време на Средновековието и царуването на крал Артур. Изолда (Isolde) е ирландска принцеса, дъщеря на краля на Ирландия, която е сгодена за крал Марк от Корнуол и трябва да се ожени за него.
 Крал Марк изпраща своя племенник Тристан в Ирландия, за да ескортира Изолда обратно към Корнуол.
  По време на пътуването Тристан и Изолда се влюбват лудо един в друг. Въпреки това Изолда се жени за Марк, но не може да преодолее любовта си към Тристан. Любовна афера продължава и след сключването на брака.
 Когато накрая крал Марк научава за аферата, той прощава на Изолда, но на Тристан е забранено да се появява в Корнуол.
   Тристан отива в Бретан, където извършва много подвизи.
    Кралят на Великобритания има двама синове – Каердин и Ривален, и една дъщеря – Изолда (Iseult).
  Тристан е привлечен от нея заради приликата в името й с това на истинската му любов. Веднъж, докато спи, Тристан в просъница прави признание в любов и произнася името на любимата си, а единият от кралските синове го чува и е уверен, че Тристан бълнува за сестра му. Той разказва за това на баща си, а кралят с радост дава дъщеря си на Тристан. Не смеейки да откаже кралската благословия, той се жени за нея, но не консумира брака си заради любовта му към „ истинската “ Изолда.
   Един ден, тежко болен, Тристан изпраща негови хора да доведат Изолда (Isolde) с надеждата, че тя ще бъде в състояние да го излекува. Той прави уговорката, че ако тя се съгласи да дойде, на връщане платната на кораба ще бъдат бели, а ако откаже – платната ще са черни.
  Разбирайки че идват, Тристан пита съпругата си Изолда (Iseult) за цвета на корабните платна. Изгаряна от женска ревност тя го лъже, че платната са черни. Той умира от мъка по неговата истинска Изолда, преди тя да успее да го достигне. Малко по-късно и самата Изолда (Isolde) умира от мъка и разбито сърце.

          5. Парис и хубавата Елена

   Разказана в „ Илиада “ на Омир, историята на Елена от Троя и Троянската война е гръцка героична легенда, съчетаваща факт и фикция. Елена от Троя е считана за една от най-красивите жени в цялата литература.
  Тя е омъжена за Менелай, цар на Спарта. Парис, син на цар Приам от Троя, се влюбва в Елена и я отвлича, като я води обратно в Троя.
  Гърците събират голяма войска, водена от брата на Менелай, Агамемнон, за да си върнат обратно Елена.
       Така хубавата Елена разпалва Троянската война, в която Троя бива разрушена, а Елена е върната обратно в Спарта, където живее щастливо с Менелай през останалата част от живота си.

          6. Орфей и Евридика

   Историята на Орфей и Евридика е древна гръцка история за отчаяната любов.
   Орфей се влюбва силно в Евридика, красива нимфа. Двамата са много влюбени и щастливи заедно и искат да се оженят.
  Същевременно Аристей, гръцки бог на земята и селското стопанство, е доста увлечен от Евридика и непрекъснато я преследва. Един ден, докато бяга от него, Евридика се блъска в гнездо на змии, които фатално я ухапват по краката. Сломен, Орфей засвирва такива тъжни мелодии и пее толкова тъжни траурни песни, че всички богове и нимфи се разплакват. По техен съвет Орфей слиза в подземния свят и успява да плени с тъжните си песни самия бог на смъртта – Хадес (Орфей е единственият човек, който някога успява да го направи). Хадес се съгласява да му върне Евридика, но при условие, че Орфей няма да се обръща назад, за да я види, преди да излязат на горния свят. По пътя певецът обаче не издържа и се обръща. Така Евридика отново се завърнала в подземното царство, но този път завинаги.

          7. Наполеон и Жозефина

  След един брак по сметка, на 26-годишна възраст Наполеон се увлича по Жозефина. По-стара от него с 6 години, вдовицата е не само привлекателна, но и доста богата жена.
 Тяхната любов е много истинска и изгаряща, но не успява да устои на факта, че Жозефина не може да дари Наполеон с наследник…
 Четиринадесет години брак, изпълнен с взаимни изневери, но и голяма и луда любов приключва и Наполеон и Жозефина се разделят завинаги…

          8. Одисей и Пенелопа

   Малко са двойките, които биха се жертвали като Пенелопа и Одисей.
 Тя чака двадесет години окончателното завръщане на мъжа си от Троянската война, като през това време и се налага да отблъсква предложенията за женитба от 108 женихи.
  Одисей също устоява на изкушението и доказва силната си и истинска любов към Пенелопа, като отказва предложението на красива магьосница за вечна любов и вечна младост.
  Одисей се завръща у дома, но се преоблича като стар просяк, само за да види, че Пенелопа му е останала вярна, като се е преструвала, че тъче погребален саван за стария му баща Лаерт.
  Тя твърдяла, че ще избере един от кандидатите, когато завърши платното.
  Всяка нощ в продължение на три години тя разтъкавала една част от савана, докато женихите не открили измамата.
 След това по идея на Атина, Пенелопа обещала да стане жена, на този, който победи в състезанието по стреляне с лъка на Одисей. Тайно върналият се герой печели състезанието и убива съперниците си…
      В наши дни образът на Пенелопа е символ на благородство и съпружеска вярност.

          9. Паоло и Франческа

   Франческа да Римини, дъщеря на Гуидо ди Полента, господар на Равена, била женена за Джовани Малатеста в брак по сметка.
 Тя се славела със своята изключителна хубост, а мъжът й е бил куц и лош човек.
  Малатеста имал брат на име Паоло, който бил красив момък и скоро той и Франческа се влюбили един в друг.
 Историята разказва, че с измама са накарали Франческа да вземе Джовани за съпруг, като първо са пратили при нея Паоло, и са я оставили да си мисли, че я искат за него.
  Любовта между двамата пламнала докато четяли книга, в която се разказвало за тайната любов между Ланселот и Гуинивер.
 Скоро обаче любовта им станала толкова явна, че стигнала до ушите на Малатеста и един ден, заварвайки ги двамата в стаята, измаменият съпруг побеснял и ги убил и двамата със сабята си…

          10. Скарлет О’Хара и Рет Бътлър

   Романът „ Отнесени от вихъра “ може да бъде обявен за едно от безсмъртните литературни произведения на всички времена.
   Известното произведение на Маргарет Мичъл е хроника на любовта и омразата между Скарлет О’Хара и Рет Бътлър.
  Доказващи, че времето е всичко, Скарлет О’Хара и Рет Бътлър никога не изглежда да постигат синхрон в чувствата си. По време на епичната история се развива бурната игра на страсти, непрекъснатите им опити да открият и докажат любовта си, която на моменти граничи с омразата, както и техния бурен брак отразяват и битието по време на Гражданската война.
 Непрекъснато флиртувайки и ухажвайки неподходящи мъже, Скарлет не може да се справи с непрекъснато променящите си чувства и различните си обожатели. Когато тя най-накрая решава да си разреши да бъде щастлива с Рет, нейният капризен характер вече е успял да отблъсне Рет и той си тръгва.
     Останала сама, Скарлет завършва историята с репликата :  „ Все пак утре е нов ден ! “ …





                                                                                                                        Net.bg



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shaffi - здрасти..
01.05.2010 21:25
интересна тема си подхванал ....за любовта граници няма, тя само емигрира през вековете..,променя се , променя и хората ,в които се "закотви" ......няма незаменими, има незабравими любими хора...така че нека си вилнее с пълна сила, който има смелост да я допусне до себе си със пълната и Лудост...е щастливец..само че не винаги печелившите сме ние.....а само Тя.....!!!!!!!как мислиш Halon??????????
цитирай
2. halon - За кой ли път shaffi,
01.05.2010 23:03
Въпроса беше вярвате ли в истинската любов .
Както виждам от коментара ти , ти си специалист в тази област,хе,хе,хе...,което много ме радва,защото отдавна разбрах , че си лъчезарно , светло и много позитивно момиче.
Блкагодаря ти за коментара.Радваш ме много...
цитирай
3. shaffi - привет отново..
02.05.2010 10:09
едва ли съм специалистка ..само се радвам ,когато ме докосне любовта и ми дава крила ...но не за хвърковати неща,за да не се спука балончето, а да почувствам топлинката и..и не вярвам в любовта от пръв поглед....ъъ...вярвам в откровението и смисъла и..........поздрав от позитивното момиче!!
цитирай
4. milionche - Написаното провокира
02.06.2010 14:10
следния въпрос в мен: Истинската любов трябва ли да е фатална, за да е истинска?
цитирай
5. panazea - Чудесна тема!
03.06.2010 12:50
Любовта, коята побеждава всичко!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 438792
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031