Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2010 18:10 - МАНИАЦИ И ПСИХОПАТИ
Автор: halon Категория: Забавление   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 03.07.2010 19:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Дядото от Амщетен , 73-годишният австриец Йозеф Фрицл , държа в плен дъщеря си в продължение на 24 години, като й направи седем деца.
    Едно от най-шокиращите събития преди две години ,беше арестът през април на 73-годишния жител на австрийското градче Амщетен Йозеф Фрицл, чието име – имайки предвид тежестта на престъпленията му – най-вероятно ще стане нарицателно.
    В продължение на 24 години Фрицл държал в плен дъщеря си в специално оборудвано помещение в мазето на дома си, като периодично я насилвал. Елизабет родила от баща си седем деца, едно от които умряло и било заровено от маниака в градината. Три от децата живели с майка си в мазето, другите три Фрицл качил в дома си, в “ легалното си семейство ”.
    На жена си и на съседите порядъчният гражданин от Амщетен казвал, че дъщеря му заминала от дома и попаднала в някаква секта, като му пращала децата си да ги гледа.
    Накрая дъщеря му Елизабет – на 42 години – успяла да избяга от мазето. Отишла в полицията, а Йозеф Фрицл беше арестуван.
    Заради крайно тежките условия на живот в мазето – тъмното помещение, лошата вентилация и оскъдната храна - една от внучките и едновременно дъщерите му изпадна в кома, но лекарите успяха да я спасят.
    След ареста започнаха да изскачат нови шокиращи подробности: Фрицл, който разбра, че няма какво да губи, а може би и заради вкуса на славата ( все пак случаят беше широко коментиран в целия свят ) започна да откровеничи. Така стана известно, че освен дъщеря си той държал под ключ и собствената си майка, като я криел на тавана, докато не починала.
    Фрицл се нарече “ насилник по рождение ”.
   Хората искат съдът да разясни и обстоятелствата около г-жа Фрицл, която в продължение на 24 години живяла заедно с маниака и затворената в мазето дъщеря, без да задава излишни въпроси.
    И докато в Австрия разследваха престъпленията на Фрицл, във Франция на доживотен затвор без право на помилване беше осъден 65-годишният Мишел Фурнире, който получи прякора “ арденският лесничей ”, а след това и “ арденското чудовище ”, което е по-близо до истината.  
   Фурнире, страстен играч на шах и любител на литературата, който цитира наизуст Достоевски, Рилке и Камю, беше признат за виновен за похищението, изнасилването и убийството на девет момичета на възраст от 13 до 22 години в периода от 1987 до 2001 година. Освен това той е заподозрян за още три подобни престъпления.
     Всичките убийства ставали на границата между Франция и Белгия, а сред убитите имало както французойки, така и белгийки.
     Заедно с Фурнире беше осъдена на доживотен затвор и третата му съпруга – Моник Оливие, която помагала в лова на жертвите. В замяна на услугите Фурнире й обещавал да убие бившия й мъж.
    Мишел Фурнире беше съден като педофил, въпреки че това не е съвсем вярно: по време на разпитите той подчертаваше, че за него най-важна е невинността и чистотата на девойките: “ арденското чудовище ” се насочвал изключително към девственици.
    На процеса Мишел Фурнире се държа предизвикателно и демонстрира откровено презрение към съда и роднините на загиналите. В текст, предаден на съда, той сам се охарактеризира като “ творение на злото, на което са чужди човешките чувства ”.
     Друга група маниаци са убийците на проститутки, в които достъпните и беззащитни жени с леко поведение събуждат свирепи и канибалски инстинкти.
     През февруари 2008 година съдът се произнесе срещу жителя на британския Ипсуич Стив Райт, известен също като “ изкормвача от Ипсуич ”.
    През есента на 2006 година Райт убил една след друга пет млади проститутки в покрайнините на Ипсуич, като хвърлил в паника останалите жрици на любовта и едва ли не предизвикал колапс на местната секс-индустрия. Телата на убитите били открити в гората край града. Едно от момичетата, според съобщенията, било бременно.
    Причините, тласнали Стив Райт към престъплението, не са известни. Самият той отказа да дава показания и до последно отричаше вината си.
   Знае се обаче, че той бил чест посетител на квартала с червените фенери. Освен това, по-рано се появи информация, че телата на някои от момичетата били оставени в “ художествени ” пози, на труповете били оставени златните накити, от което може да се съди, че Стив Райт е не само убиец, но освен това и извратен некрофил-воайор. Заради всичко това той получи доживотна присъда.

             “ Уморих се от този свят ”

   Впрочем, както показва до тук статистиката, за да извършиш серия от убийства съвсем не е необходимо да си маниак или извратен тип, който придирчиво избира жертвите си.
  Достатъчно е да превъртиш и да имаш под ръка пистолет или нож, за да започнеш саморазправа с всички наоколо.
 Точно това се случи в колежа на финландския град Каухайоки, където студентът от втори курс Мати Саари откри огън по присъстващите.
  Саари застреля девет души, след това поля с бензин няколко аудитории и ги запали.
 Когато на местопроизшествието пристигна полицията, престъпникът се застреля в главата. Беше изпратен спешно в болница, където се опитаха да го спасят, но Саари успя да се изплъзне от правосъдието.
   Разследването на обстоятелствата около случилото се показа, че престъплението в общи линии е с напълно тривиален характер, общ за всички т.нар. shooting (от англ. – инцидент с използване на огнестрелно оръжие). Към това трябва да се прибави и нездравата страст към оръжията, увлечението по компютърните игри, старателно култивираните раздразнение и ненавист към околните, страницата в интернет с клипа, където бъдещият престъпник позира с пистолет, стреля по консервени кутии и обещава в близко време да започне да убива наистина, както и предсмъртната бележка с фразата: “ Винаги ми се е искало да убия колкото се може повече хора. ”
    Изобщо в последно време случаите, когато хора, до този момент без връзка със сериозни престъпления, изведнъж изневиделица откриват стрелба по мирни граждани, се срещат все по-често, особено в САЩ.
    Никому неизвестният 60-годишен Елбърн Блейк влиза в закусвалнята “ Уендис ” и открива стрелба по посетителите. След като разстрелва почти всички наоколо, последния куршум Блейк пуска в главата си.
    Друг престъпник откри огън в търговски център в Сиатъл като уби един човек и рани още един.
    Японецът Томохиро Като се вряза с камион в тълпа хора, след което заколи с нож седем души.  Любителя на комиксите и на компютърните игри, се вряза с камион в тълпа хора в квартал Акихабара, след това слезе от кабината и преди да бъде арестуван от полицията заколи седем души.
   Непосредствено преди престъплението Като поместил в интернет съобщение, в което подробно описал това, което има намерение да направи:  да сгази хората с кола, а ако автомобилът се окаже безполезен, да действа с нож.
  На полицаите, които го задържаха, той откровено заяви, че е дошъл да убива и добави: “ Уморих се от този свят. ”

             Италианската и руската мафия

     Покрай историите за престарели маниаци, откачили мизантропи и неврастеници, можем да забравим, че много престъпления са следствия не от психически разстройства, деградация и разпад на личността, а са професия и бизнес – обичайна и при това доходна работа. И още повече – организирани в “ общества по интереси ”. Тези професионалисти представляват основната заплаха за гражданите и за властите.
    Може да се започне с присъдата, произнесена срещу четирима британски крадци и техните помощници за грабежа през 2006 година от складовете на международната охранителна компания Сеkуритас в графство Кент.
 Тогава престъпниците успяха да откраднат 53 млн. лири стерлинги и да се скрият. По-късно те бяха арестувани.
  Четирима получиха 30 години затвор, а помощникът им беше осъден на 20 години. От похитеното бяха спасени само 21 милиона. Но това е малка утеха за осъдените. Ако не успеят да избягат преди края на присъдата си, то повечето от тях ще излязат на свобода като старци на около 70 години и ще могат да похарчат дела си, за да си направят изкуствени зъби.
   Последните години се оказаха доста трудни за мафиотите. Въпреки че в известна степен те сами си причиниха бедите.
   Всичко започна с кървавата разправа, която беше организирана през август 2007 година в немския град Дуисбург между два враждуващи клана на калабрийската мафия Ндрангета – Нирта Странджо и Пеле-Вотари. След това полицията, съвсем сериозно изплашена от нова гангстерска война, започна предварителни арести.
    2008 година беше белязана с масов лов на мафиоти от двата клана.
 Успехът на операцията беше гарантиран от междуособиците в Ндрангета.
   През май беше арестуван един от главите на фамилия Нирта – 68-годишният Джузепе Нирта.
   През август – още един бос на семейството, Паоло Нирта, а през октомври полицията и карабинерите задържаха най-злия враг на семейство Нирта – главата на фамилия Пеле-Вотари – Антонио Пеле, който изчакваше да отминат неразбориите в личния си подземен бункер, обзаведен като петзвезден хотел.
   Но повече от всяка друга пострада сицилианската мафия.
   В началото на февруари 2008 италианската и американската полиция проведоха отдавна подготвяна съвместна операция под кодовото име “ старият мост ”. Главната й цел беше да попречи да се възстановят връзките между сицилианските кланове в Европа и в САЩ и да се прекъсне един от основните канали за търговия с наркотици.
   В Ню Йорк бяха арестувани 80 члена на известния клан на Коза Ностра – Гамбино, който на практика престана да съществува. Имаше много арести и в Сицилия.
   Престъпният свят претърпя неочаквано още една загуба. На 13 февруари 2008, на 83-годишна възраст, почина Микеле Греко, или просто Папата.
    Той се смяташе за един от най-авторитетните хора в Коза Ностра, а прякора си получи заради умението си да намира общ език с всички и да уталожва многочислените конфликти между различните кланове.
    Последните 22 години от живота си Папа Греко прекара в затвора, което явно подкопа здравето му и стана причина за преждевременната му смърт.
    В съобщенията за борбата с организираната престъпност не по-рядко попадаха и имената на руски граждани.
   Испанската полиция, в хода на операцията със символичното име “ тройка ”, арестува повече от 20 члена на т.нар. “ руска мафия ”.
  Според испанските медии арестуваните влизат в “ тамбовската ” организирана престъпна групировка от Санкт Петербург. Сред попадналите в полицията се оказаха не по-малко от четири лидери на групировката, в това число и Виталий Изгилов, или Виталик, който отговарял за контрола над финансовите потоци.
 Членовете на групировката са заподозрени за пране на пари, контрабанда с оръжие и поръчкови убийства.
    На 14 ноември 2008 в Мюнхен се състоя съдебният процес срещу предполагаемия ръководител на “ руската мафия ” в Бавария Тигран К. ( пълното име на подсъдимия не е известно ) и двама от неговите помощници.
 Тримата са обвинени за извършването на 200 престъпления, в това число изнудване, търговия с наркотици и пране на пари.
  Следствието подозира, че Тигран К. е ръководил цялата търговия с наркотици на територията на Бавария. Още повече, според някои данни той бил приемник на бившия ръководител на руската мафия в чужбина Александър Бор, по прякор Тимоха, който през 2001 година беше осъден от същия съд в Мюнхен на доживотен затвор, а след това екстрадиран да излежи присъдата си в руски затвор.
    Накрая си заслужава да си спомним и шума около руския предприемач Виктор Бут, който беше арестуван от полицията в Тайланд по молба на САЩ.
 Американците считат Бут за най-могъщия в света нелегален търговец на оръжие.
 В САЩ срещу него бяха повдигнати задочно обвинения в “ заговор с цел убийства на офицери или работници на САЩ ”, “ заговор с цел придобиване и използване на ракети земя-въздух ”, “заговор с цел предоставяне на материална подкрепа или ресурси на чуждестранни терористични организации”, а така също и за въоръжаване на бойците от колумбийската терористична групировка “Революционни въоръжени сили на Колумбия” (ФАРC).
     В някои страни – например в Мексико – борбата с организираната престъпност прерасна в истинска война.
  Президентът на страната Фелипе Калдерон беше принуден да изпрати на помощ на полицията 35 000 войници. Въпреки това вълната на насилие все още не може да бъде спряна.
    Жертви на наркотърговците стават както редови граждани, така и високопоставени полицейски служители.
   В дома си беше застрелян шефът на федералната полиция на Мексико Едгар Милян Гомес. След това загинаха шефът на полицейската служба за борба с организираната престъпност и началникът на следствената полиция на страната.
  В сравнение с предишните години броят на убийствата, извършвани от мексиканските наркобарони се увеличи със 120 процента. А в борбата между властите и бандитите загинаха над 3 500 души.
      Разбира се, представеният списък с престъпления, извършени през последните две-три години съвсем не е пълен.
 Може да добавим и звездата на американския футбол О. Джей Симпсън, който е известен с това, че още през 1994 година беше заподозрян за зверското убийство на бившата си жена и любовника й, и въпреки като че ли неопровержимите доказателства, беше оправдан.  
   През 2008 година Симпсън беше осъден съвсем не за това, а защото ограбил двама колекционери на спортни трофеи, като взел от тях собствените си награди. Самият Симпсън твърдеше, че отишъл да вземе свои вещи, които били откраднати и препродавани от търговци. Съдът обаче, спомняйки си предишните прегрешения на футболиста, не му повярва. И му даде 33 години затвор.
   Може да прибавим и убийството на водещата от американския телевизионен канал КAТВ Ан Пресли, която беше открита в дома си със следи от жесток побой, а след това почина в болницата.
  Или извършеното убийство на брата и майката на американската актриса и носителка на “ Оскар ” Дженифър Хъдсън.
    В Лондон беше извършено жестоко убийство на двама френски студенти, които буквално бяха накълцани с ножове, без по тях да остане здраво място.
    В Германия няколко седмици преследваха “ убиеца с дънера ”, който хвърли дърво от моста на магистрала и уби минаващата в този момент по пътя майка, до която седеше съпругът й, а на задната седалка – децата. Убиецът беше намерен – оказа се 30-годишен имигрант от Казахстан.
   
        И т.н. и т.н:  представеният списък с престъпления за последните години далеч не е пълен. За съжаление.


                                                 е-вестник   





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 440618
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930