Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2010 21:34 - КАРАКОНДЖОЛИ.
Автор: halon Категория: Забавление   
Прочетен: 1159 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 11.08.2010 17:33


     Тези симпатяги са пуснати свише само 12 дена в годината на Земята – от Бъдни вечер или Игнажден до Йорданов ден, т. нар. “ мръсни дни, поганни дни, некръстени, врагови нощи ”.  Като се прекади трапезата на Бъдни вечер и те пристигат.
    image Когато не са на земята, тези същества живеят в подземния свят, където са унищожените сили на хаоса. Понякога обитават водениците, които са преход към другия свят. imageСвързани са с тъмнината, която е атрибут на хaоса.
   На земята те са само 12 дена, на граничното време между старата и новата година.
Съгласно цикличната коцепция това е времето,когато космосът се връща към недефенираното си състояние.
    Особено добра е връзката на тези митологични персонажи със света, враждебен на организирания, т. е. с хаоса.
    image  Външният им вид доста варира – от човек, но доста грозен, космат, с голяма глава, рог или два рога, опашка до куче, овца или някакъв друг добитък. Има и комбинирани – половин човек, половина животно. Понякога каракоджото се доближава до вампирите или таласъмите. Но все пак разликата е голяма.
image    Основното занимание на тези адови изчадия е да тровят живота на хората. Излизат нощем от своите обиталища: пещери, реки, места дето расте бръшлян, запустели воденици, дерета и си вършат поразиите до първи петли. Мамят случайни минувачи,image възсядат ги (използват ги за превозни средства демек), хвърлят ги от високи стени в дълбоки извори или ги закачват за украшение на някое дърво, край воденици обикновено. Закачките им не винаги са безобидни, могат да имат и фатален край.
     Затова през тия дни не се препоръчват много разходките по тъмно. Ако все пак някой е решил да ходи по нощите – да се запаси с бял лук от трапезата на Бъдни вечер или да дрънка с желязо. Караконджолите се страхуват от огън, пепел и християнски символи.
   
image   Караконджото е свръхестествено същество, известно само на Балканите, с черти на античните митологични персонажи кентавър, сатир, циклоп, пан. В съзнанието на средновековния българин образът му се доближава до този на дявола.
     Коментар :
          Не знам защо нашата митология е така забравена.
Дори от комерсиална гледна точка май трябва да вземем пример от румънците, които вместо да си върнат крал Михай  , предпочетоха Дракула.
   Сега там около една крепост със съмнителен произход се е развихрил доста доходоносен “вампирски” туризъм.
image Западняците дават луди пари да зърнат къде е пребивавало любимото им вампирче. А колко филма има направени в Румъния пак на тема било Дракула, било други легендарни персони. image
   Докато нашето кино, доколкото все още има такова, прави високо художествени филми  на тема “мутри”, наркодилъри, проституция и нещастни селяни, забравени и от хората и от Бога.
 Тези филми не се гледат дори в България.
     Ние имаме много по-богата митология от доста други страни, като Чехия, Унгария, Румъния, Полша .... Но тези страни имат прекрасни приказни филми и дори цели сериали, докато при нас те се броят на пръсти и то главно правени по татово време.

     Bg Forumi



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Накара ме да се замисля....
08.08.2010 22:51
всъщност, всички нещастни случаи - независимо какви - но повечето, са се случили точно в този интервал от време, както и около Великден - дали това не е някякво послание Свише..............Лека вечер
цитирай
2. halon - Ами...
08.08.2010 23:46
Всъщност,не зная дали тези случаи се дължат на караконджолите и техните 12 дена на земята...предполагам,че една от причините може да бъде студеното време , лошите пътища,алкохола в празничните дни и т.н.
Лека вечер...
цитирай
3. nikita6864 - на мен са ми казвали, че
10.08.2010 19:58
ако видя караконджул не трябва да му бягам, защото ще ме подгони :)

други пък са ми казвали, че те са като хората на външен вид, но без крака и само плашели (защото били изкл. ужасяващи = някаква гадна работа).

слухове твърдят, че един от синовете на бабата на азис е изперкал след среща с караконджул.
аз за сега обаче не съм виждала такова същество и не мога да потвърдя нито един от слуховете :)
цитирай
4. halon - Ami...nikita6864 ,
10.08.2010 22:08
Ами...бях чувал за синовете на бабите на дузина наши политици ...но определено синът на бабата на Азис е срешнал шефа на караконджолите...
А ти не бягай от тези гадни същества...направи се на влюбена и предполагам,че ще избегнеш изяждането си...
Лека и усмихната вечер...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 438787
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031