Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 14:45 - ВЕЩИЦИ , МАГЬОСНИЦИ...
Автор: halon Категория: Забавление   
Прочетен: 1958 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 18.08.2010 16:31


 Вещицата е жена много стара,която чрез тайната сила на някои билки и буренье и със съдействието на гявола и лошите духове, получава свръхестествена сила, дарба и природа.
 Всичките невидими духове са нейни всекдашни присъщници и слуги.Тя постоянно се намира в техния кръг и черпи от тях сила и мощ на чародейства.

imageimageimage
    Вещицата живее в пустите гори и планини,в дълбоките непроницаеми лесове,край река, извор или врело.
 Тук тя е сама уединена и се занимава със събиране на билки или буренье.Тя има следующата свръхестествена сила: изцерява човека от каквито е да е болести; предсказвала бъдещето на человеците; откривала тайните помишления на човека; покорявали и се самите стихии:  можела да създаде вятър, дъжд; причинявала наводнения; преобразявала човека в животно, камък или дърво и повръщала го изново в първия му образ; можела, ако иска да направи човека щастлив или нещастен; имала сила да се претваря на разни животни, а, ако искала,да става и невидима.
   
image Змиите са нейни прислужници и слуги и те и помагали да събира билки и буренье , лековити и чародейни.Отровата змийска за нея е без действие.
     Понятията на народа не могат положително да определят дали вещицата умира, както всички хора, и какво ставало с нея.
image     Вещицата е зло дихание, и населението не само я мрази, но и се бои от нея.
 И днес епитет "вещица" се дава на жените и момите за укорение.Има също укорителен епитет вещерник или "вещугюрник", на мъж, но мъж вещица досега не е открит
............................................................................
 
                Магйосница.Магесница.

     Магйосницата е жена,която такожде стои в съобщение с лошите духове и със силата на билките и буреньете, правила разни cudesа, но в много по-малък размер и в много по-ограничена степен от вещицата.
image
    Със своите магии магйосницата можела да прави следующите пакости и неща за човека: с помощта на своите магии, тя можела да умори човека,да го осакати,да го подлуди, да го парализира,да го направи половинсвет; (а) с магиите си тя можела да играе голяма роля в любовните отношения на мъжа и жената или момата и момъкът: можела да накара мъжът и момъкът да полудеят от любов към жената и момата,или да ги намразят до отвращение; жената е безчестна, а мъжът строг и бъхте жена си за тая и лоша постъпка,магиите на магйосницата го смирявали, и той pocvaл да гледа на всичко като пуйка безгласен; някой е кмет,чорбаджия,управител, съдия и пр. и прави работи,които не могат два бъдат одобрени,магиите затискат хорските уста, затварят очите на началството, и за неговите мръсни и безчестни дела никой не продумва нито думица; търговецът е човек и иска да има много мущерии, магиите направят, щото всякой ден дукянът му да бъде препълнен с хора, и прочее, и прочее и прочее, нейните дела са многобройни.image
   Най-голямата сила и мощ на магйосницата се състояла в това, дето тя можела, със свойте магии, да принуди месеца да остяви своето място на небето и да слезне на землята в нейното тайнствено сито.
   Това е онуй "свалванье на месеца",което е обвито с голяма тайнственост,около което народното поверие натрупало куп измислица и праздни залучквания и с което се тълкува и обяснява затмението месечево.
   Начина, по който се сваля месеца никой не знае,защото нито една от магйосниците не е откривала тая тайна никому,но народното поверие разказва следующето:
   Насред гумното магйосницата туря един котел с вода налята в потайно доба, а във водата разни билки.До котела има сложено ново сито - тайственото сито.Това магюосницата свършва преди потайно време.
  Като стане потайно време, магйосницата излиза из къщи гола-голеничка,както я майка и родила, с китка в ръцете си, отива до котела, заклиня нещо и гледа у месеца, след това влиза в къщи и след малко се повръща с едно гърне в ръката си (това са всемогъщите магии), приближава се към котела и прави ново заклинание към месеца.
   Като свърши заклинанието, тя взема ситото, и обикаля къщата три пъти, дохажда изново при котела, и,като направя ново (трето) заклинание, тя заклапя котела със ситото.
 След туй натопва китката в грънето, поръсва ситото, гумното на четири страни,себе си и месеца на горе.
image
    След тия действия, магията се счита за свършена.
   Месецът,който до това време е светил тихо и спокойно на небето,почувства силата на тия магии и почнува да се яде,т.е. да потъмнява постепенно, додето най-сетне мястото му остава тъмно и праздно.На землята става тъмно, но в гумното на магйосницата светло като ден.
   Месецът като свети на землята, падне право в ситото;магйосницата го надносва над котела с водата и разговаря с него.
   Като свърши разговорът си с месеца, магйосницата го освобождава; месецът изново се качи на небето постъпенно, додето се напълни.
image
   Сега месецът няколко време не може да свети тъй ясно както преди, защото е уморен от слизаньето и възлизаньето.




Тагове:   магьосници,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Дали пък ........
12.08.2010 21:37
Дали пък ,да не припишем всички аномалии случващи се в природата това лято на вещиците и магьосниците...........хайде !...Няма кой друг - те ще да са ни изпратили тоя огън и жупел....ТО край няма!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
2. halon - Ami...
12.08.2010 22:00
Ами,защо не...те са ни най удобни за обвинения ...а и какво ще им направим...нищо,нали ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 439889
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930