Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2010 17:28 - БОЖИЯТА ХРАЧКА
Автор: halon Категория: Забавление   
Прочетен: 2123 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 07.09.2010 18:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Тя се появила на земята преди около 200 милиона години.
   От тогава до днес тя убива и спасява.Наричат я " Божия храчка ".Приказно красива е,но предизвиква и отвращение.Съпровожда човека от раждането до смъртта му.
   Може би именно тя представлява живота на Земята,но може и да се превърне в " чумата " на XXI век.Ние дори не подозираме какви сили и тайни крие в себе си тази проклета,но и благословена ПЛЕСЕН !

  image Всъщност светът принадлежи именно на плесента.И ако тя поиска да изтласка човека от територията си,ще го направи.
   В древните книги се казва,че ако домът ти е поразен от черна плесен,то трябва непременно да го изгориш и да напушнеш това място.
  Значи ли това,че в древността хората са знаели нещо за плесента,което ние днес не знаем ?
   
image  Библейският Ной намазал кораба си отвътре и отвън със смола,за да го защити не само от водата,но и от плесента.
     Изпращайки войските си да завладеят света Александар Македонски заповядал да напоят със зехтин подпорите на дървените мостове,за да не бъдат разядени от плесен.
image
     Александар Македонски е пълководец,останал в историята като единствения,който не е загубил никога сражение.Но в битката с плесента дори и той е бил принуден да се защитава.
   Плесента отстъпва само временно,но рано или късно се завръща,защото е способна да оцелее дори и там където не може да има живот.
   Учените с удивление откриват плесен на мястото ,където е избухнал атомният реактор на Чернобил години след трагедията.
Изследвания,проведени през последните 10 години показват,че огромни количества плесен се намират под ледниците на Антарктида.
  Тоест,най-важното свойство на плесента е че тя е   въздесаща.
      Сензационно откритие направиха руските учени.Те провели експеримент на свой космически кораб.Плесенните спори,пребивавали в открития Космос оцелели,и не само това - те станали още по-агресивни и устойчиви.Мутирали и оцелели там,където всеки организъм би загинал.
   Трудно е да се каже с какво е свързано това.
   Плесента е била и си остава една от загадките на нашия свят.
   Ако трябва да се обясни какво е е плесен,можем да кажем,че всъщност това  са гъби.

image      Гъбите се хранят,всмуквайки вещества с всяка част от тялото си.
image
       В САЩ направили изследване на гъба,подаваща се над земята само на 3 см. височина.Оказало се,че разклоненията й под земята се простират на цели 4 км,тежат над 10 тона и възрастта им е около 1 500 години !
Тоест,тази гъба се явява най-големия и най-възрастен организъм на Земята.
   Милиони видове живи същества са се появявали и изчезвали в процеса на еволюцията.Сред най-жизнеспособните се оказали човекът и плесента.Тогава възниква въпроса : " Защо те водят безспирна война помежду си,която не е преставала нито за минута ? ".
  Плесента е в състояние да унищожи всичко,създадено от човека.
     Гъбичките могат прекрасно да растат върху всякаква повърхност.Открити са гъбични организми дори и в ракетното гориво !
   Плесента е всеядна и въздесъща,но по-страшното е че тя най често е незабележима.
  В обикновена ,относително чиста стая,без видими следи от плесен,във всеки кубически метър въздух се съдържа над 500 гъбични спори.
  
imageВсеки човек се старае да защити своя дом от външни въздействия.Стъклопакети,климатици,изолации...ние всячески се опитваме да си създадем идеални здравословни условия и по този начин превръщаме домовете си в термостати,където плесенните гъби се чустват прекрасно.Това често води до болести и здравословни смущения и най-често страдат хората със слаба имунна защита.
   Хората,изпаднали в имунно-депресивно състояние лесно заболяват от гъбичните спори във въздуха около тях.Много пъти изхода е фатален.
   За пример може да послужи случката при откриването на гробницата на Тутанкамон.
 
image  Археологът H.Картър , лорд Карнаварън,финансирал разкопките, и още няколко човека,участвали в отварянето на тази гробница умират впоследствие твърде бързо.Оказва се,че те са вдишали от отровните гъбични спори ,намиращи се върху стените на гробницата.
 
image Тази случка се превърнала в сензация през 1923 г.
Фантазията на журналистите създала тайнствени знаци,уж открити в гробницата на фараона,предупреждаващи за смъртно проклятие,настигащо всеки,нарушил фараонския покой.
   Когато гробницата била отворена и мумията извадена,избухнала епидемия от пневмония,умрели хора и мнгого помислили,че проклятието се сбъдва.
   Всъщност,установено е,че в тъканите на мумията живее много устойчива и опасна плесенна гъба, в своя най-висок stадии на развитие.Тя била жива,тя никога не умира.
   Известно време след смъртта на лорда последователно започват да умират и други участници в отварянето на гробницата.Общото при всички починали е това,че всички те имали предишни заболявания и контузии.Самият лoрд е имал стари травми от миналото му на автомобилен състезател.Тези травми и стари заболявания допринесли за неспособността на човешкия организъм да се бори със страшната и непрощаваща слабости гъбична спора.Името на тази черна плесен е Аspergilus niger.
   Плесента е навсякъде около нас - в банята,в мазето,на вилата и т.н.Навсякъде можем да видим тъмни петна по стените.
 Плесенните спори имат много видове.Обикновено най-благоприятното място за тяхното размножаване е топлия и влажен климат.И не случайно в миналото всички смъртоносни епидемии са ставали именно по време на усилена слънчева активност.
  Гъбичните спори лесно попадат чрез вдишване в тялото на човек.
     Ако погледнем статистиката например за 2006 година , само в Париж починалите от Аspergilus fumigatos са 2 пъти повече,отколкото от " птичи грип " в целия свят.
  За последните 10 години гъбичните спори са станали причина за смъртта на 20 - 30 % от пациентите в болниците.

                                       Следва продължение...



Тагове:   активност,   болест,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mimayordanova - Много интересно.
06.10.2010 00:54
Много интересно.
цитирай
2. halon - mimayordanova,
06.10.2010 13:22
...и реално.
Благодаря...Лек и успешен ден...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 440904
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930