Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2010 15:43 - БОЖИЯТА ХРАЧКА II
Автор: halon Категория: Забавление   
Прочетен: 2141 Коментари: 3 Гласове:
19

Последна промяна: 08.09.2010 15:48


   Тя се появила на Земята преди 200 милиона години.
  От тогава до днес тя убива и спасява.Наричат я " Божия храчка ".Приказно красива,но и предизвиква и отвращение.Съпровожда човека от раждането до смъртта.
   Може би именно тя представлява живота на Земята,но може и да се превърне в " чумата " на XXI век.
   Ние дори не подозираме какви сили и тaйни крие в себе си тази проклета,но и благословена плесен.
     Плесента е навсякъде,но ние често подхождаме пренебрежително към нея.
  Отрязваме зелените петна от хляба или стария кашкавал,сваляме зелената кора от сладкото и спокойно изяждаме останалото без дори да подозираме колко опасно е това.
Ако само една малка част от ябълковата кора е поразена от плесен,то това означава , че спори на тази плесен има и в цялата ябълка.Не трябва да се яде плесенясала храна.
   Но,както всяка гъба,плесента може да бъде и полезна и ядлива.
  Френските сирена Рокфор,Камамбер и Бри,италианското Горгонзола,немските Мюнстер и Дор блу и датското Данаблу се създават с помоща на " благородни " плесени.Тези сирена се славят с божествен вкус.
 Благодарение на нея се приготвят и великолепните френски и италиански вина. Най-скъпото вино на света, Шато д-Икем ,дължи своя превъзходен вкус и аромат именно на плесента.
   "Благородните сирена" се отглеждат в специални подземия и пещери,където се поддържа температура - 12 градуса и влажност - 90 %.Това са идеалните условия за развитие на плесента.
 Но,ако такава плесен открием в нашия хладилник,то е очевидно ,че продуктите са развалени.
     Някъде в съзнанието на човека битува представата,че плесента е нещо отровно и вредно за здравето.Но,великият изседовател Луи Пастьор доказал,че благодарение на нея е открито средство за лечение на хората.
    Химнът на човечеството и плесента е производството на антибиотици,защото пеницилинът е спасил живота на милиони хора.
 Той носи името си от плесенната гъба Пеницилиум нотатум.Сиво-зеленият мъх се появил върху мръсни лабораторни съдове на масата на големия учен - биолог Александар Флеминг.
   Когато производството на пеницилин прехвърлило милиард единици,съюзниците през Втората световна война отворили втори фронт.Причините за забавянето му не били само политически,но и поради опасения,че пеницилинът може да не стигне за всички ранени.
За опитните военни хирурзи,лекарството от плесен било истинско чудо.В историята на човечеството няма друго лекарство , спасило толкова животи.
Пеницилинът е допринесъл за победата през Втората световна война повече отколкото 25 военни дивизии !
 Учените,откриватели на това плесенно лекарство Флеминг,Чеин и Нори били удостоени с Нобеловата награда по биология и медицина.
    Светът става все по-беззащитен пред микробите и плесенните гъби.
   Невидими за човешкото око,те могат да съкратят сериозно числеността на населението на Земята.
    Единственият изход е да се съхрани баланса.
Трябва да вземем пример от плесенната гъба.Това е светът,който е около нас и вътре в нас и ни помага да живеем на тази планета.Защитени сме ,ако всичко е в хармония.
  Всяка система предполага наличието на някакъв авариен индикатор,който алармира за нарушения в баланса,преди да е станало късно.
По всичко личи,че в нашата система този индикатор е плесента.Дали това е изключителното й свойство,познато на древните ?Защото тя действително се появява там,където е нарушено,преди да е станало късно.
   Интересното е,че гъбичките са споменати дори в Библията.Това показва голямото значение за човечеството и живота на Земята.
 В Стария завет е описано какво трябва да се направи в случай на плесен по стените на къщите на хората.Те трябвало да разрушат тези къщи и незабавно да ги напуснат завинаги.
   В Светото писание се казва,че Бог предупредил Мойсей : " Когато влезете в ханаанската земя,която ви давам,ще ви изпратя язвата цараат по домовете и земите ви."
  Оказало се,че коренните жители ,аморейте,имали обичай да крият златото си в ниши по стените на къщите си.
 Когато разрушавали стените,то там където имало " цараат ",често намирали скрити съкровища.Излиза,че без да е благословен," цараатът "показва пътя към благословията.
  Думата " цараат " буквално означава " удар ".А болестта цараат е проказа.Точно така се нарича в Стария завет плесента по стените,облеклото и глинените съдове.
   Тайната на проказата не е разкрита и до днес.
 Може би разгадаването й е някъде извън рамките на биологията.
   В Средновековието смятали плесента за дяволско изобретение,измислено да нарушава хармонията и да довежда хората до отчаяниe.
   Няколко столетия били нужни на науката,за да докаже,че плесента не нарушава хармонията в системата,а напротив - тя се явява индикатор за тези нарушения.Тя подава сигнал,а вече задача на човека е да го разшифрова.
    Може би нашата планета я чака глобални промени,а плесента се подготвя за тях отсега.Учените от различни страни са уверени и сигурни,че при глобална катастрофа плесенните гъбички няма да загинат.Ако чoвечеството изчезне от лицето на Земята,абсолютно сигурно е,че гъбичките ще оцелеят.
     Те са съществували преди появата на човечеството и ще съществуват винаги.






Тагове:   биология,


Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariposatracionera - О, сега как ще си купя сиренце Рок...
10.09.2010 16:46
О,сега как ще си купя сиренце Рокфор ,а подир туй ще изчистя банята със скъп препарат против плесен - не е истина просто!
Хубава статия1
Благодаря ти1
цитирай
2. halon - Ami da,
10.09.2010 17:40
Ами да.В първия случай ще си имаш работа с " благородна " плесен,която може да ти се стори превъзходна на вкус...А във втория случай ще си имаш/ но дано да нямаш /работа с черна плесен,която е сигнал за загниване и смърт.И тогава наистина ще ти е нужен препарата...
Лека вечер.
цитирай
3. анонимен - Ами ...
19.09.2010 16:01
ами нека е благословена ... за добро или лошо - кой както го иска - според собствената ни сигнална система ...А-ууу, Ба-уу... ...Дааааа.......N=0
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 438866
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031