Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2010 12:51 - ОБИТАЛИЩЕТО НА ЖИВОТА
Автор: halon Категория: Хоби   
Прочетен: 1613 Коментари: 10 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          Живот след смъртта: когато физическото ни тяло умира като угасваща свещ, продължава ли душата да живее ?
 
   Има ли живот след смъртта и дали същността на безсмъртието лежи в „атомната” душа ?

          Строго казано, човешкото тяло умира веднъж на всяко десетилетие. Всяка клетка се възпроизвежда, изчезва и  заменя  със специфична честота в зависимост от вида й (мускулна, съединителна тъкан, орган, нерв и т.н.). Но докато  клетките, присъствали първоначално в нашето лице, кости или кръв, вече ги няма от часове, дни или години,  нашето непрестанно обновяващо се тяло поддържа присъствието на съзнание… Къде се намира това съзнание ?
  И дали то остава незасегнато от цикъла на живота и смъртта на физическите ни тела ?   Какво е животът ?    И кое определя смъртта?...  

       Отговорите на  този тип въпроси често се намират някъде на границата между науката и философията; при все това способността да се определи кога един живот започва, свършва и къде лежи той, е въпрос от безспорно значение за научните среди, които се стремят да открият съществуващи живи организми по време на бъдещи космически проучвания. Разбирането по този въпрос би могло  и да определи по-добре точния момент на смъртта, с надеждата за развитие на по-напреднали методи за реанимация на биологичните организми.

                    Безсмъртният атом

       Съгласно съвременната биология, процесът на научаване – състоящ се от разнообразни стимулации от заобикалящата ни среда и установяване на дендритни разклонения през целия живот на човека – се развива в това, което е известно като „ невронен информационен запас ”.
   Този тип складиране на информация е бърз, но не е така ефективен като генетичната информация. Генетичният информационен пакет се предава незабавно поколение след поколение без необходимостта от досадното вербално изучаване.
  Казано по друг начин, отпечатъците от нашите тела съществуват в децата ни чрез нашите гени. Цветът на косата, формата на тялото, плазматични протеини или определен състав се пазят в пакети генетична информация, предавани през многобройни поколения.
  Дали това се отнася до някакво безсмъртие ?
 Ни най-малко. В комбинацията от гамети, предшестващи оплождането, голям процент от гените е загубен в процеса на образуване на зиготата. Характерните белези се предават, но индивидуалността умира със смъртта.
   Независимо от това, някои учени потвърждават, че съзнанието и тялото поемат различни пътища, след като цикълът на живота е финализиран. Според д-р Рене Северийнен и д-р Гер Бонгаертс – изследователи от медицинския център към Университета Радбоуд в гр. Ниймеген, Холандия – животът съществува на различни нива. Те отбелязват, че докато клетките умират сравнително бързо, атомите са фактически безсмъртни.
   Според Бонгаертс смъртта на един атом обозначава превръщането на материята в енергия – същото, което се случва при детонацията на ядрена бомба. С други думи, докато тялото се разгражда в моргата ( разпад на клетъчно ниво ), атомните ядра не се разпадат. В противен случай бихме могли да кажем, че в момента на смъртта всяко тяло представлява потенциална опасност за ядрена бомба.
   Атомната активност не свършва със смъртта, така че какво става с тези атоми, когато човек умре ?
   Ако разгледаме вярванията на древните източни култури, в тях се казва, че хората притежават многобройни тела, съществуващи на различни слоеве. В светлината на това можем да видим, че докато тялото в моргата се разгражда, клетъчният слой ( физическото тяло ) се разпада. Междувременно, относително миниатюрните атоми в тези клетки, съществуващи в измерение, недосегаемо за подобен разпад, запазват първоначалната си композиция.
   И така, тези  „ тела ”, изградени от по-малки от клетките частици, които не претърпяват разпада, наблюдаван от нас в моргата, биха могли да са душата, духът или съзнанието на етапа, следващ човешкото, който ние интуитивно можем да доловим, но който науката остава неспособна да определи.
   Тяхното присъствие е показател, че дори и след смъртта на тялото, животът може би не е свършил.   
   Както д-р Северийнен отбелязва, спирането на растежа и на метаболичната активност в момента на телесната смърт е само едната страна на монетата.

                       Миниатюрен живот

       Според някои учени атомите помнят – всяка емоция, всяко усещане, всяко крайно незначително преживяване. Въпреки че идеята за съхраняващите паметта атоми може да изглежда невероятна, откритието за интелекта на микроскопични нива е отворило вратите за нови дебати относно произхода на живота.
   В продължение на много години науката е вярвала, че при клетките липсва каквато и да било индивидуалност; считало се е, че те действат заедно с групата като влакна в тъканта.
   Но неотдавнашно проучване от проф. Брайън Форд, биолог и председател на Кембриджското дружество за приложение на проучванията ,  предполага нещо друго.
   Неговата работа разкрива, че отделните клетки са завършени единици с интелект, които комуникират и споделят информация. Според него отделната клетка е завършен организъм, който в действителност е способен да взема решения.
   Помислете тогава, ако – както някои учени предполагат – съхранените способности на една клетка, неописвани от учените никога преди,  също се пренасят във фините атомни структури.
        Това би могло да предложи ключ към човешкото безсмъртие и към очевидната илюзия, отразена в състоянието на смърт.

 



Тагове:   неврони,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aqualia - :))))) ,Това обяснява защо изобщо има организирана материя!
07.03.2010 14:11
"...отделните клетки са завършени единици с интелект, които комуникират и споделят информация. Според него(проф. Брайън Форд) отделната клетка е завършен организъм, който в действителност е способен да взема решения."

Това обяснява защо изобщо има организирана материя!
цитирай
2. halon - I oshte poveche ,
07.03.2010 14:23
Може би това е и едно от потвържденията на някои теории напоследък , предполагащи , че всяка наша клетка е една завършена вселена ...
цитирай
3. aqualia - Гледах преди време филма "Клетката",
07.03.2010 15:36
но сега не мога да си спомня къде, беше изумително да видя как органелите си вършат работата! А какво ли е на субатомно ниво?
Впечатлена съм и от "струнната теория", невероятно е всичко, от което сме изградени, как сме направени от енергия и всъщност сме прозрачни, така, че всеки миг през наспреминава космичното лъчение... и всъщност сме едно със Вселената!
Всички теории за паметта на водата и силата на молитвата почиват върху общите принципи на Вселената.
цитирай
4. halon - Да , в общи линии е така aqualia ,
07.03.2010 16:03
Струнната теория е модел от теоретическата физика и е една от най - модерните и бързоразвиващи се теории .
Всички частици и взаимодействията между тях са съставени от една и съща " материя " - струни ,които трептят различно...А преди се считало , че всяка различна частица е от различен вид .
Паметта на водата все още крие повечето си тайни на структурно ниво , но сме впечатлени от възможностите , които тя притежава .
Мисля си ,че една от тези възможности е да бъде огледало на човешката душа , влизаща в допир с нея . Може би си виждала какви невероятни структури и форми приема при контакт на човек с нея . И те са винаги различни при различните хора , които излъчват отрицателна или положителна енергия.Водата дори може да " прочете " вътрешната житейска нагласа на даден човек.Невероятно,нали !
Радва ме , че ти харесва тази необятна материя ...материята на Познанието .
Забавих се с коментара си , защото ползвам " кирилизатор " и ми отнема време , докато напиша и копирам преведения текст ...

цитирай
5. heartshapedbox - Много очарователно,Благодаря!
07.03.2010 22:17
Много очарователно,Благодаря!
цитирай
6. halon - He,he...heartshapedbox ,
07.03.2010 22:24
Очарователно,но си мисля , че не си изненадана...
цитирай
7. heartshapedbox - не съм, очаквам неочакваното!
07.03.2010 23:03
не съм, очаквам неочакваното!
цитирай
8. halon - Ami da ,
07.03.2010 23:16
Понякога се случва ...
цитирай
9. nadezda - Преди две седмици един свещеник ми ...
10.03.2010 17:31
Преди две седмици един свещеник ми каза "За БОг мъртви няма,всички са живи"Аз си мисля,че физическата смърт не е край, защо по църквите се молят за душите да ги засели Бог на място ,където нямя ,болка и страдание!
цитирай
10. анонимен - Izpitala sum go i
14.03.2010 07:54
da, produljava.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: halon
Категория: Други
Прочетен: 441022
Постинги: 179
Коментари: 1058
Гласове: 4252
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930